home Politici Urbane & Guvernanță Barometrul Urban 2020 – Calitatea Vieții în Orașele din România

Barometrul Urban 2020 – Calitatea Vieții în Orașele din România

Ce este Barometrul Urban?

În cadrul elaborării primei Politici Urbane a României, proiect demarat de către Banca Mondială, a fost dezvoltat în premieră Barometrul Urban 2020 – Calitatea Vieții în Orașele din România. Acest barometru, publicat pe 1 octombrie pe platforma citadini.ro, se remarcă prin reprezentativitatea sa pentru populația din mediul urban românesc.

Pentru conceperea sa au fost colectate date de la 13.380 de respondenți din tot atâtea gospodării pe perioada verii. Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor orașe selectate din Uniunea Europeană și cuprinde numeroase întrebări privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România.

Ce măsoară Barometrul Urban 2020?

Cu 6 categorii și 23 sub-categorii prezentate în 59 de pagini, un lucru este clar. Barometrul Urban 2020 are obiectivul de a oferi o imagine cât mai completă asupra calității vieții în orașele din România.

Au fost analizate aspecte precum:

  • satisfacția față de viața urbană (nivelul general de mulțumire față de orașul de reședință, satisfacția față de infrastructură și facilități etc.)
  • percepția privind calitatea mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice (percepția față de aspecte precum curățenie, spații verzi, lupta administrației împotriva schimbărilor climatice etc.)
  • percepția cetățenilor despre orașul lor (față de aspecte precum siguranță și încredere, performanța administrației locale etc.)
  • percepția privind situația personală (cum ar fi situația la locul de muncă, situația financiară etc.)
  • probleme și priorități de dezvoltare urbane strategice
  • ierarhii urbane (de exemplu un top al celor mai atractive orașe românești)

Metodologia și categoriile de analiză pot fi consultate în detaliu aici.

Sursă: cluj-napoca.xyz

Principalele Rezultate

Deși nouă, celor de la UrbanizeHub, ne face plăcere să citim și să analizăm toate cele 59 pagini de rezultate din Barometrul Urban 2020, ne vom rezuma la a prezenta aici câteva rezultate cheie.

1. Din studiu a reieșit că peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Orașe precum Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Brașov și Timișoara au un nivel de satisfacție de peste 90%. Acest lucru se reflectă și în ierarhia celor mai atractive orașe din România, în care respondenții clasează Cluj-Napoca (21.8% din populația națională la nivel urban), Brașov (15.6%) și Timișoara (10.3%) pe primele trei locuri.

2. Deși diferite orașe se confruntă cu diferite probleme, Barometrul Urban 2020 a putut identifica principalele probleme urbane la nivel național. Orășenii din România consideră că:

  • serviciile de sănătate
  • poluarea aerului și
  • infrastructura rutieră

sunt probleme urbane esențiale care trebuie rezolvate cât mai repede.

3. De asemenea, Barometrul Urban 2020 a identificat și o ierarhie a direcțiilor strategice de dezvoltare la nivel urban pentru următorii 10 ani. Acestea sunt (în ordinea importanței percepute):

  1. dezvoltarea transportului, conectivitate bună cu alte orașe din țară și străinătate
  2. buna administrare, respectul pentru opiniile cetățenilor, atenția față de nevoile lor
  3. calitatea mediului
  4. mediul de afaceri prosper, investițiile în tehnologii de ultimă oră/inovare
  5. condițiile de viață ale oamenilor

Pentru cei interesați să afle mai multe despre politica urbană, toate rezultatele împărțite pe 6 categorii pot fi consultate aici.

De ce ar trebui să ne intereseze Barometrul Urban 2020?

La UrbanizeHub am susținut întotdeauna modele de administrație locală bazate pe guvernarea participativă. Nu putem să avem orașe sustenabile cu o calitate ridicată a vieții fără să știm ce probleme au locuitorii din mediul urban și fără să îi implicăm în procesul de guvernare.

Cluj-Napoca, datorită faptului că folosește deseori guvernarea participativă în dezvoltarea proiectelor, se află în topul barometrului. Acest studiu, prin calitatea sa științifică și reprezentativitatea sa la nivel urban, reprezintă un fundament solid pentru o viitoare politică urbană coerentă a României, precum și o sursă de informație extraordinară pentru administrațiile locale.

Barometrul Urban este un document pe care fiecare primar nu numai că ar trebui să îl citească, ci să îl și utilizeze în mandatul său. A sosit timpul ca fiecare administrație locală urbană să înţeleagă că este necesar să munceasă şi să facă proiecte în folosul cetăţeanului şi să ia acest barometru ca o lectură zilnică, astfel încât să se mai ajungă în situaţia oraşelor unde primarii, indiferent de coloratura politică, au fost realeşi cu 70%.

Surse:
citadini.ro

Barometrul Urban 2020

UrbanizeHub România

Politica Urbană a României – Pagina de Facebook

Cover Photo: Cities for the people by the people

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.