Premiul de “Capitală verde europeană” a fost lansat, ca proiect, în 2008 și a fost acordat pentru prima dată orașului Stockholm, în 2010. Premiul este menit să recompenseze orașele pentru progresul și eforturile depuse în vederea ecologiei și a protejării mediului înconjurător. Orașele câștigătoare au reprezentat si promovat mereu politici și bune practici urbane care ar trebui implementate și de alte centre urbane.
Orașul Grenoble din Franța este ultima câștigătoare a acestui premiu, fiind declarată Capitala Verde a Europei pentru anul 2022. Eforturile orașului în ceea ce privește sustenabilitatea urbană au fost recompensate astfel de Comisia Europeană. Grenoble a reușit să învingă, în “finala” competiției orașele Tallinn, Torino și Dijon și va primi premiul de 350.000 euro. Aceste fonduri vor fi alocate unor proiecte viitoare de sustenabilitate.
La categoria “Green Leaf”, dedicată orașelor cu mai puțin de 100.000 de locuitori, orașele Gabrovo (Bulgaria) și Lappeenranta (Finlanda) au câștigat premii în valoare de 75.000 euro fiecare, fonduri care vor fi de asemenea alocate unor proiecte locale similare în viitor.
Evaluarea acestor orașe, în vederea acordării premiilor, se face pe baza a 12 indicatori, printre care amintim: guvernanță, deșeuri, inovație ecologică, calitatea aerului, biodiversitate, mobilitate urbană etc. Orașul Grenoble s-a clasat pe prima poziție în cazul a 5 din acești 12 indicatori.
La ceremonia de decretare a premiilor, comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a declarat:
“Câștigătorii și finaliștii acestor premii au demonstrat că schimbările rapide sunt posibile, în ciuda unor circumstanțe dificile, cum sunt cele proprii anului 2020.”
În ceea ce privește centrele urbane mai mici, regulile decernării premiului permit două câștigătoare. În acest sens, orașul Lappeenranta a depus eforturi masive în vederea combaterii schimbărilor climatice și și-a props atingerea unei economii decarbonizate până în 2030. Orașul Gabrovo a fost de asemenea răsplătit pentru inițiative inovatoare în eficientizarea energetică, transportul public și colectarea selectivă a deșeurilor.
Grenoble a fost primul oraș francez care a adoptat un plan climateric în 2005, a obținut o reducere cu 23% a emisiizor de gaze cu efect de seră între 2005 și 2018 și a creat 320 de kilometri de benzi pentru biciclete. Mai mult, orașul își propune ca, până în 2022, toată electricitatea folosită de locuințe să fie acoperită din surse regenerabile și să înlocuiască flota de autobuze cu unele care folosesc energie curată.
Orașele care au câștigat acest premiu în trecut sunt Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhagen (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017), Nijmegen (2018), Oslo (2019), Lisabona (2020) și Lahti (2021).
Surse: CitiesToday, TheMayor, EC
Foto: Itinari, Voyageurssansfrontieres, YouTube
Video: Youtube