home Comunitate Crossover: metode alternative de recrutare a programatorilor prin turnee locale și globale

Crossover: metode alternative de recrutare a programatorilor prin turnee locale și globale

Crossover for Work a dezvoltat, testat şi implementat cu succes în ultima perioadă diverse concepte ale unor canale alternative de recrutare a programatorilor, adaptate psihologiei şi aşteptărilor fiecărui candidat, în paralel cu tradiţionalul hiring online individual prin platforma proprie de recrutare şi testare crossover.com.

Sorin Zavelita, country manager România spune că în scurt timp de la lansare, turneele de hiring organizate în locaţii preselectate (on-premises) şi turneele globale online au devenit principalele noastre surse de recrutare a talentelor, validând cu prisosinţă deschiderea managementului companiei pentru experimentarea acestor instrumente creative şi inovative.

Avantaje majore ale turneelor de recrutare locale & globale

Nu mai puţin de trei au fost avantajele majore ale turneelor pe care le-am resimţit personal, prin comparaţie cu hiringul online individual:

1. Interacţiunea şi comunicarea directă, face to face, cu participanţii la turnee ne ajută să le arătăm criticilor noştri şi candidaţilor mai rezervaţi faptul că existăm cu adevărat, în carne şi oase şi să risipim suspiciunile unora faţă de oferta noastră care, spun ei, pare prea bună pentru a fi şi adevărată („to good to be true”). Putem explica detaliat care este reţeta succesului nostru global şi o putem exemplifica prin prezenţa personală la eveniment a partenerilor noştri experimentaţi.

2. Durata mult redusă a procesului de testare şi evaluare competitivă generează economii semnificative de timp pentru candidaţii interesaţi de rolurile oferite de Crossover. Răspunsul final este primit pe loc, chiar la finalul evenimentului. Participanţii află imediat dacă sunt sau nu selectaţi pentru rolul respectiv.

3. Turneele sunt eficiente pentru noi, organizatorii, din perspectiva optimizării costurilor, dar şi extrem de motivante şi captivante pentru participanţi, generând un nivel ridicat de energie, drive (dedicare/implicare) şi entuziasm în rândul acestora. Vorbim despre un concept pragmatic de eveniment, specific managementului american, care produce rezultate concrete şi măsurabile, pe lângă promovarea inerentă.

Competiţia de programare – gândită cu componente atractive de gamification şi de leaderboard de campionat (afişarea electronică în timp real, după fiecare etapă de testare, a punctajului obţinut de fiecare participant şi a clasamentului participanţilor) – permite compararea evoluţiilor individuale şi ajustarea nivelului de focusare pentru a asigura la final o clasare cât mai bună în topul participanţilor.

Turneele locale ne permit să combinăm promovarea globală a ofertei noastre de joburi cu o promovare ţintită şi adaptată specificului cererii şi competenţelor locale ale programatorilor.

Am studiat atent potenţialul diverselor oraşe din pieţele noastre ţintă pentru diferitele roluri „demanding” pentru care avem o cerere ridicată din partea clienţilor. Înainte de a decide să organizăm un turneu într-o anumită locaţie, dedicat unui anumit rol specializat, analizăm compatibilitatea dintre tehnologiile asociate acelui rol şi skills-urile prezente în pondere ridicată în comunităţile locale de programatori. Valorificăm astfel optim potenţialul regiunilor şi zonelor de influenţă şi magnetism ale marilor oraşe universitare.

Pe lângă analiza profilelor de LinkedIn şi meet-up-urile locale, o unealtă de lucru utilă în acest sens, pe care am descoperit-o şi valorificat-o pe parcurs, este https://hiretual.com/ Bazată pe inteligenţa artificială pusă în sprijinul demersurilor de sourcing, aceasta ne ajută prin mecanismele sale de machine learning să identificăm de 10 ori mai rapid pool-ul real de talente calificate pe care îl căutăm pentru participanţii la turneele noastre prin conturarea profilului complet al fiecăruia, bazat pe amprenta digitală lăsată de programatorii cu expunere la Internet din interacţiunile lor online pe diverse platforme.

Am selectat astfel 100 de oraşe la nivel global, din circa 40 de ţări în care suntem prezenţi prin parteneri locali, în general centre tehnice universitare cu comunităţi active de programatori specializaţi pe diverse tehnologii, cu o arie largă de influenţă şi atractivitate în regiunea lor şi având un număr mediu de peste 500.000 de locuitori.

Fiecare country general manager Crossover gestionează 25 de locaţii de turnee din 10 ţări, eu personal ocupându-mă de ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est şi din Balcani (România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova) şi de ţări latine din Europa şi America de Sud (Spania, Portugalia, Argentina).

Suntem deja la a opta rundă de turnee locale de recrutare organizate de Crossover şi în curând vom depăşi primele 30 de turnee organizate, cu un succes tot mai mare de la o rundă la alta, datorită experienţelor acumulate, lecţiilor învăţate şi internalizate. După fiecare rundă, playbook-ul aferent turneelor se îmbogăţeşte cu noi insight-uri valoroase.

Crossover organizează deja câte patru turnee locale de hiring on-premises şi patru turnee globale online în fiecare lună.

■ Avantajele turneelor globale online rezultă din aria de selecţie globală a participanţilor, din faptul că nu presupun deplasarea participanţilor la locaţia evenimentului şi din timpul cel mai scurt de desfăşurare a testării şi evaluării dintre toate instrumentele de recrutare puse la dispoziţie momentan de Crossover. Agenda turneelor globale online este înjumătăţită faţă de cea a turneelor clasice locale, fiind redusă ca durată de la zece la doar cinci ore. Interviurile de angajare ale participanţilor selectaţi sunt programate în săptămâna următoare fiecărui turneu. Este instrumentul potrivit pentru cei familiarizaţi deja cu noţiuni precum the future of work, remote work, monitorizare virtuală a activităţii sau cultura eficienţei şi productivităţii individuale şi a echipelor.

Evident, şi turneele locale on-premises au avantajele lor incontestabile: interacţiunea candidaţilor cu partenerii noştri locali experimentaţi, socializarea şi schimbul de informaţii şi experienţe, obţinerea pe loc a răspunsurilor la întrebările participanţilor pentru clarificarea oricăror nedumeriri sau necunoscute pentru cei neîncrezători şi desfăşurarea în aceeaşi zi a interviurilor cu hiring managerii pentru a primi răspunsul privind selectarea (sau nu) chiar la finalul evenimentului.

Pentru cei suspicioşi sau care nu au mai lucrat remote în echipe globale virtuale, este locul ideal pentru a afla mai multe despre viitorul muncii direct de la cei ce o practică deja de ceva timp în echipele inovative Crossover. Este pasul intermediar, ce se poate dovedi decisiv, pentru cei ce tatonează deja ideea de a renunţa la clopotul protectiv al multinaţionalei şi vor să experimenteze stilul de viaţă profesională specific culturii americane, de tip „start-up lifestyle”.

■ Hiringul online individual prin platforma proprie Crossover rămâne dedicat mai mult rolurilor non-tehnice sau rolurilor tehnice mai exotice, care au un demand mai redus şi nu justifică organizarea unui turneu dedicat. Deşi chiar şi aici vom încerca marea cu degetul şi vom organiza primul turneu online de hiring pentru global recruiters. De asemenea, procesele online de recrutare individuală sunt ideale pentru candidaţii mai comozi, care preferă un proces de hiring ceva mai lent şi adaptat ritmului lor personal. E potrivit pentru cei timizi şi introvertiţi, ce performează mai bine în liniştea casei lor pentru a dezvolta o aplicaţie reuşită şi nu dau cele mai bune rezultate la presiunea specifică unei competiţii mai agresive, cu deadline-uri strânse. Candidaţii mai puţin competitivi îşi pot alege astfel ziua când bioritmul lor personal le spune că se simt pregătiţi pentru a fi testaţi şi evaluaţi sau momentul când se simt în formă pentru interviu. Nu sunt presaţi să performeze pe loc, chiar în ziua turneului aleasă de organizatori. Aceste procese de recrutare se pot întinde pe una-două săptămâni şi se armonizează psihologic perfect cu candidaţii cu bune abilităţi tehnice, dar cu skills-uri emoţionale şi relaţionale mai puţin dezvoltate.

Sorin spune că după 30 de turnee organizate de Crossover a constatat o eficienţă de patru ori mai ridicată a noilor  instrumente şi canale de recrutare faţă de cea a hiring-ului online individual tradiţional.

Practic, dacă rata medie de conversie a participanţilor care parcurg procesul de recrutare până la final pentru a ajunge pe marketplace este de 5% în cazul hiringului online individual, ea ajunge la 20% dintre participanţii la turneele online şi on-premises, ceea ce e un mare boost de productivitate a proceselor noastre de recrutare!

Pentru mai multe detalii urmăriți activitatea Crossover aici pe site și facebook.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.