home Orașe Verzi, Orașele Viitorului Cum arată un ecocity austriac?

Cum arată un ecocity austriac?

În ultimii ani, orașele moderne au evoluat, extinzându-și granițele. Extinderea orașelor mici din întreaga Europă este un factor care se bazează pe o nouă abordare stabilită de urbaniștii zilelor noastre. Se încearcă astfel o abordare sustenabilă în organizarea noilor zone de locuit din periferiile orașelor europene. Această tendință este cunoscută mai ales pentru facilitatea mobilității și gradul crescut de calitate a locuirii din noile zone rezidențiale. De asemenea, în demersurile de extindere și de modernizare se încearcă o îmbinare a zonelor vechi ale orașelor cu cele nou construite. În foarte multe exemple, acest tip de proiectare urbană crește considerabil gradul de calitate al vieții locuitorilor, satisfăcându-le nevoile și facilitând mobilitatea prin promovarea unor alternative sustenabile. 

Un exemplu este micul oraș Bad Ischl din centrul Austriei. Acest oraș este recunoscut pentru organizarea inteligentă și ecologică în cadrul extinderilor sale de țesut urban. Deși este un oraș vechi, având zone care sunt construite încă din anul 1869, acesta a reușit să își extindă zonele rezidențiale prin principiile de planificare urbană „ecocity”. Zona proiectată pe aceste principii de dezvoltare are o suprafață de 24.6 ha și însumează 840 de locuințe. Noul cartier este amenajat pe principiile fundamentale ale  „mixării funcționale” a zonei centrale și al „structurării” activităților sale majore în jurul unui ax de transport inter-regional de transport public de tip „metrou ușor”. 

Ideea acestui tip de organizare urbană este combaterea dispersiei urbane. Astfel, ideea acestui proiect este aceea de a constui și dezvolta zone rezidențiale în jurul unui ax major de circulație, în cazul orașului Bad Ischl, metroul-ușor. Acest cartier nou constuit ecologic este bazat pe zone și nuclee de activiăți amplasate de-a lungul traseului metroului, și mai ales în jurul stațiilor acestuia. În această organizare se includ și zone verzi și de loisir, care să se întrepătrundă în țesutul urban constuit și să ofere o calitate a aerului mai bună și o ambianță unică, atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori.

Acest oraș ecologic este structurat astfel, pentru a facilita mobilitatea locuitorilor și pentru a diminua transportul congestionat. Este un model creat pentru a oferi locuitorilor ușurință în mișcare. Activitățile de comerț și servicii sunt situate lângă axa de transport, pe când cele de locuire sunt situate aferent unor zone de spații verzi. Există astfel un echilibru între cartierele rezidențiale și dotările aferente locuirii. 

Bad Ischl este un model demn de urmat în vederea extinderii orașelor mici, care vor să îmbine echilibrat centrul orașului cu zonele noi amenajate prin principii de dezvoltare durabilă. O astfel de planificare urbană încurajează urbaniștii să militeze mai mult pentru combaterea problemei poluării prin facilitarea mobilității și crearea unor spații verzi care să se îmbine cu noile centre destinate locuitorilor și nevoilor lor. 

Material realizat de Ioana Popescu

Surse: ASR, UPV, Negulescu

Foto: InterKultur, Telegraph, gpean, Flickr




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.