home Tehnologie & Inovație, Transport Cum câștigăm timp și energie prin mobilitate inteligentă

Cum câștigăm timp și energie prin mobilitate inteligentă

În anul 2020, companiile de tehnologie promovează soluții de mobilitate inovatoare și sustenabile care să eficientizeze consumul de energie, să crească productivitatea și să ridice nivelul calității vieții.

Principalele obiectivele ale mobilității inteligente (Smart Mobility) pot fi rezumate după cum urmează:

 

  • Îmbunătățirea calității vieții cetățeanului
  • Reducerea impactului asupra mediului
  • Îmbunătățirea planificării și eficienței mijloacelor de transport în comun
  • Reducerea aglomerației și a frustrării cetățenilor
  • Gestionarea eficientă a locurilor de parcare

 

Iată câteva dintre ultimele invenții în materie de mobilitate:

Laddroller este un scaunu rulant hibrid creat pentru persoanele cu probleme locomotorii. Acesta vine cu soluția împotriva unei vieți sedentare care implică afecțiuni medicale și psihologice.

Scaunul acestui vehicul se poate înălța prin aproprierea roților mari de cele mici, ceea ce permite persoanei să stea într-o poziție verticală. Astfel, utilizatorul ajunge la obiecte înalte și poate purta conversații de la aceeași înălțime.  

Este un vehicul 4×4 electric ce poate depăși obstacole, scări și gropi datorită construcției sale. 

Bicicleta electrică hibrid, soluția companiei germane de micro-mobilitate Schaeffler, este numită „hibrid” deoarece combină elementele unei biciclete cu cele ale unei mașini. 

Vehiculul electric este echipat cu acoperiș și parbriz, este deschis pe părțile laterale și va fi disponibil fie cu un al doilea scaun pentru pasageri, fie cu o zonă de depozitare a mărfii.

Potrivit producătorului, designul versiunii de transportare permite, de asemenea, aplicații speciale, cum ar fi espressor de cafea sau lăzi frigorifice. În plus, bicicleta electrică hibrid poate fi deosebit de utilă în transportul de pasageri și în serviciile de curierat.

De asemenea, vehiculul ocupă cu o treime mai puțin din spațiul de parcare al unei mașini mici și nu necesită permis de conducere. Acesta ajunge la o viteză de până la 25 de km pe oră – la fel ca o bicicletă electrică sau alte soluții de micro-mobilitate. 

Scuterul electric produs de compania olandeză Carver este conceput ca o alternativă de transport durabilă pentru navetiștii din zonele urbane. 

Vehicul inovativ este o soluție pentru traficul blocat din orașe. Acesta se poate înclina până la 40 de grade şi unește avantajele unei mașini cu cele ale unui scuter.

Scuterul este conceput pentru a te proteja de ploaie, cu acoperiș și parbriz, și poate atinge o viteză de până la 45 de km pe oră. Bateria îi oferă o autonomie de maxim 100 de kilometri cu o putere de încărcare până la 100% în 5,2 ore. 

Își ajustează automat echilibrul în curbe, în pante sau pe suprafețe inegale și asigură o distribuție optimă a gravitației în toate condițiile. Producătorii susțin că rezultatul este o experiență de conducere uimitoare cu manevrabilitate ușoară a volanului și stabilitate în viraje.

Interiorul se concentrează pe funcționalitate, simplitate și confort și se poate conecta ușor la smartphone prin conexiune bluetooth sau wi-fi. 


Robomart este un mini-market mobil care oferă o modalitate inedită de a face cumpărături fără a intra în contact cu alți cumpărători.

În mod obișnuit, dacă ai avea nevoie de produse alimentare, te-ai duce fizic la magazin sau ai comanda online. Acum există o a treia modalitate de a face cumpărături: magazinul care vine la tine.  

Poate ajunge în zona utilizatorului printr-o simplă apăsare de buton pe smartphone, în aplicația dedicată. Fiecare vehicul electric Robomart poartă o selecție completă de bunuri din categoria sa și se poate întoarce pentru reaprovizionare și reîncărcarea bateriei la un centrul local atunci când este nevoie.

Această cameră de hotel mobilă (Autonomous travel suite) integrează transportul și ospitalitatea printr-un vehicul mobil fără șofer care oferă servicii de transport door-to-door între locuința și destinația călătorului.

Într-un mediu de cameră de hotel, vehiculul este dotat cu facilități de bază pentru dormit, serviciu și toaletă, permițând oaspeților să își folosească timpul de călătorie mai eficient. Folosind tehnologia de conducere autonomă, unitatea poate transporta clienții în mai multe destinații, servind ca vehicul personal și cameră de hotel mobilă.

Aceasta comunică printr-o platformă centrală numită Interfață autonomă (“Autonomous Interface”) care controlează diversele operațiuni și servicii dintre apartamentele de călătorie și facilitățile hoteliere. Călătorii pot specifica cu ușurință mai multe destinații și servicii necesare printr-o aplicație online. 

Mercedes-Benz VISION AVTR – inspired by AVATAR este rezultatul unui parteneriat global între unul dintre cele mai inovatoare mărci din industria divertismentului și cel de-al optulea brand ca valoare din lume.

În loc de volanul convențional, elementul de control al noului concept de la Mercedes permite „fuziunea” omului cu mașina. Când șoferul pune mâna pe unitatea de control, vehiculul îl recunoaște prin bătăile inimii și prin respirație.

Vehiculul concept VISION AVTR folosește o tehnologie a bateriilor care este complet lipsită de metale rare. Materialele bateriei sunt compostabile și, prin urmare, complet reciclabile. În acest fel, mobilitatea electrică devine independentă de resursele fosile. Cu o capacitate de aproximativ 110 kWh, permite o autonomie electrică de peste 700 de kilometri. 

Pe măsură ce tehnologiile avansează, mobilitatea pe care o cunoaştem se transformă, iar viitorul din filmele Science-Fiction nu mai pare atât de îndepărtat. Prin noile proiecte şi prin viitoarele concepte, mobilitatea urbană are rolul de a se transforma într-un domeniu sustenabil şi de a ne uşura viața.

 

surse: digitaltrends, electrive, mercedesbenz, aprilli, carver.earth, robomart 

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.