home Comunitate, Cultură Urbană, Orașe Verzi Cum pot trotuarele și colțurile de bloc să devină centre de socializare?

Cum pot trotuarele și colțurile de bloc să devină centre de socializare?

Reimaginarea zonelor în care trăim astfel încât să ne ușureze acțiunile de zi cu zi, cum ar fi să ne întâlnim cu alți oameni, să mergem la cumpărături, să ne distrăm, să ieșim la o masă și să creăm legături pornesc toate de la viața socială a trotuarelor.

De peste un secol străzile au fost concepute pentru ușurarea deplasării cu autovehiculul, indiferent dacă vorbim despre comunități mari sau mici. Mobilitatea pietonilor a fost considerată mai mult sau mai puțin o problemă care trebuie controlată astfel încât oamenii să nu stea în calea mașinilor. Mobilitatea, accesibilitatea și funcționalitatea străzilor nu iau în considerare funcția socială pe care o au trotuarele, colțurile de străzi și intersecțiile. Doar imaginați-vă ce am putea face dacă am întoarce politicile legate de dezvoltarea orașelor și am merge în direcția opusă, adică să punem accent pe oameni și viața lor socială.

Stradă Gdansk, Polonia

Continuăm exercițiul de imaginație și putem vedea o comunitate definită de viziune rezidenților și celor care o vizitează. Inițiativele locale ar fi fundația de unde pornesc acțiunile oamenilor de a modela mediul înconjurător conform specificului, nevoilor și dorințelor comunității.

Pandemia Covid-19 ne-a arătat fața urâtă a orașelor, a faptului că nu avem spații unde să ne simțim conectați cu cei din jurul nostru. Avem doar ciment, beton și bitum. Acum avem șansa de a redescoperi spațiile publice și de a le privi dintr-un nou punct de vedere. După ce am fost închiși în case, am ajuns să apreciem mai mult timpul pe care îl petrecem în exterior. Trotuarele au devenit principalul nostru punct unde să ne întâlnim, să ne plimbăm și să întâlnim oameni noi.

Colț de stradă, Buenos Aires

Schimbarea climatică este o altă chestiune care ne impune regândirea comunităților. Orașele de 15 minute, unde poți să îți rezolvi toate comisioanele, să beneficiezi de toate serviciile de care ai nevoie, să mergi la muncă și să te bucuri de spații verzi la o distanță de 15 minute de mers pe jos sau apartamentul de locuința sau casa ta, sunt un concept care poate sta la baza creării acestor noi comunități. Încurajând mersul pe jos sau cu bicicleta vom avea comunități cu un aer mai curat și ne vom reduce amprenta de carbon.

Schimbarea lumii pornește chiar din fața propriei locuințe.

Stradă Madrid

Articol preluat din Social Life Project

Surse foto: Social Life Project




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.