Medicina de mâine va rezolva o serie de probleme atât din viața cetățenilor cât și din viața orașelor. Persoanele în vârstă vor avea asistenți robot care să îi îngrijească, adulții vor primi semnale când apar probleme de sănătate în propriul corp și orașele vor reuși atât să includă segmentul de vârstnici în procesul de luare a deciziilor cât și să reinventeze un întreg sector economic. Ideile din acest articol au fost preluate din „Orașul românesc 4.0”, cartea ce va fi lansată la Oradea în cadrul UrbanTalks Oradea din 6 mai.
Când vom vorbi despre medicină în 2050, vom folosi termeni ca Age Tech, Empatie artificială și Medicina 2.0. Bolile vor fi mult mai bine înțelese și diagnosticarea lor va fi din ce în ce mai precisă, oamenii vor putea să își monitorizeze starea de sănătate cu ajutorul deviceurilor portabile și accesul la un doctor nu va mai implica o birocrație atât de mare.
Ce înseamnă Age-Tech?
Conceptul se referă la tehnologiile dedicate bătrânilor, care devin tot mai vulnerabili odată cu înaintarea în vârstă. Unul dintre exemplele care au intrat pe piață este Intuition Robotics, companie care a dezvoltat un robot companion care menține vârstnicii activi și le face tehnologia mai accesibilă. Robotul folosește algoritmi de machine learning pentru a se mula după personalitatea utilizatorului și poate chiar da sfaturi cu privire la activități sănătoase pe care bătrânii le pot practica.
Avantajele tehnologiei Age-Tech se referă în primul rând la asigurarea unei calități a vieții pentru persoanele în etate. În al doilea rând, ne putem gândi la costul pe care un asistent personal îl poate avea pentru un vârstnic și familia acestuia. Partea umană ar putea fi înlocuită în cazurile în care nu este absolut necesară de un robot care poate să ofere suport de orice natură, facilitează programarea unei consultații online, analizează constant comportamentul și schimbările de sănătate ale unui bătrân, trimite semnale SOS dacă este nevoie de intervenția medicilor și oferă partea de socializare de care bătrânii duc lipsă.
Ce este empatia artificială?
Tehnologia este cunoscută ca fiind rece, impersonală și calculată. Totuși, nu înseamnă că acesta este cursul pe care inovațiile vor merge în viitor. Empatia artificială se referă la capacitatea unui sistem de a înțelege emoțiile utilizatorului, să citească și să decodeze adevărata stare a nevoilor unui utilizator pe baza informațiile comunicate și a modului în care acestea sunt transmise.
Emoshape este prima companie care a patentat sinteza emoțională. Cipul lor permite ca orice sistem de inteligență artificială să înțeleagă emoțiile trăite de oameni. În acest moment, cipul EPU (Emotion Processing Unit) înțelege 64 de trilioane de stări emoționale posibile la fiecare zecime de secundă.
La fel ca roboții menționați anterior, cipurile EPU pot fi folosite pentru a comunica și înțelege stările bătrânilor, dar sunt foarte utili în zona de reabilitare socială și integrare a persoanelor cu autism, terapiei pentru copii și intervențiilor în situații de urgență.
Ce aduce nou Medicina 2.0?
Prevenirea și diagnosticarea bolilor vor fi mult mai eficiente datorită unei abordări integrate a tehnologiei. Vorbim de cloud computing, machine learning, 5G, IoT, blockchain și alte inovații din domeniul tech. Pornind de la niște simple accesorii, cum ar fi ceasuri și brățări inteligente, oamenii vor putea să monitorizeze starea de sănătate și să programeze un consult în cazul în care datele colectate de dispozitiv îi sugerează acest lucru. Mai mult, ar fi posibil ca programările de laborator să dispară datorită echipamentului de zi cu zi din baia fiecăruia, prin care vor fi colectate probe biologice pentru monitorizare și testare zilnică.
Companii de renume au început să cerceteze posibilitățile de intervenție în zona de medicină. Google a creat un sistem automat de detectare a cancerului la sân care depășește capacitatea oncologilor. Microsoft prin platforma Mesh testează cum realitatea augmentată și virtuală pot să livreze medicamente personalizate în funcție de nevoile utilizatorului. Farmacia Amazon pune la dispoziție doctorilor o metodă să comande medicamentele necesare pacienților la cererea acestora. Există numeroase inițiative de acest gen enumerate în cartea „Orașul românesc 4.0”.
Ce înseamnă inovațiile din medicină pentru orașe?
Oportunitățile pentru orașe sunt multiple. În primul rând vorbim despre incluziune. Persoanele vârstnice vor beneficia de servicii dedicate pentru a putea participa în continuare la viața comunității și nu vor fi trecuți în spate pe baza vârstei. Un oraș care își pune în valoare cetățenii trecuți prin viața beneficiază de vocea experienței atunci când este vorba de luarea deciziilor ce țin de viitor. Tocmai pentru a beneficia de experiența bătrânilor orașele trebuie să oferă infrastructura de sănătate dedicată acestei categorii de vârstă.
O altă componentă importantă este cea de pol de business în medicină. Ca parte integrată a economiei, medicina crează locuri de muncă nu doar pentru personalul medical, ci și pentru manufacturieri, livratori, vânzători, programatori, asistenți etc. Orașele care decid să susțină și să dezvolte acest segment vor beneficia ca plus valoare adăugată și ca locuri de muncă create.
La capitolul de reducere a costurilor, se poate spune că centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice vor fi eficientizate prin introducerea roboților cu inteligență emoțională și nu va mai fi un necesar atât de mare de resursă umană, care poate fi direcționată către alte joburi din domeniul medicinei. În aceeași notă, datorită prevenției, sistemul de sănătate public nu va fi împovărat de costurile tratării bolilor pentru că acestea vor fi eliminate din timp sau efectul lor în cazul bolilor degenerative va fi puternic întârziat.
Informațiile din acest articol au fost extrase din cartea „Orașul 4.0”, care va fi lansată la UrbanTalks Oradea în 6 mai 2022. Vă invităm să fiți prezenți la eveniment pentru a discuta cu autorii și pentru întâlnirea cu comunitatea UrbanizeHub.
Sursă foto: KSRA, Techachute, Slingshot