home Energie Regenerabilă Există conceptul de “prea multă energie verde”?

Există conceptul de “prea multă energie verde”?

Publicația Foreign Policy lansa acum câteva zile o întrebare șocantă: Oare Germania produce prea multă energie regenerabilă? Modelul nemțesc de tranziție către o economie bazată în mod substanțial pe resurse care provin din surse regenerabile este deja bine cunoscut în lungul și latul continentului. Anul trecut, producția acestor energii a ajuns în preajma surselor tradiționale precum energia nucleară, cărbunele sau gazele naturale, pe teritoriul Germaniei. În timp ce ambițiile europene cresc în acest sens, state din afara granițelor continentului adoptă modelul german. 

Germania este a patra economie a lumii, conform anumitor clasamente realizate recent, iar emisiile gazelor cu efect de seră au scăzut considerabil în ultima perioada în această țară (cel mai recent cu 80 de milioane de tone de dioxid de carbon de-a lungul unui an). Totuși, experții afirmă că acest nou sistem care se bazează în mod aproape exhaustiv pe surse regenerabile dependente de condițiile meteorologice, se apropie de limitele sale. 

Cu alte cuvinte, ce se întâmplă când soarele nu mai iese, zile la rând? Sau când nu mai bate deloc vântul o săptămână întreagă? De asemenea, și surplusul este o problemă care poate duce chiar la colapsul sistemelor mai mici de stocare a energiei regenerabile. Conform articolului publicat de Foreign Policy, 

Tranziția de la un sistem convențional de producție non-stop, la unul bazat pe surse regenerabile intermitente implică mai mult decât schimbarea unor suse de energie cu altele – implică și solicită regândirea și restucturarea întregului sistem de energie. 

Totuși, avansul inovator al Germaniei nu pierde din intensitate, ci continuă în forță. Discuțiile și consultările în vederea implementării urmatorului Network Development Plan tocmai au început. În mare, obiectivele unei tranziții mai agresive către energie regenerabilă continuă să domine planul, iar cifra estimată a investițiilor depășește 70 de miliarde de euro. Mai mult, așa cum UrbanizeHub a anunțat la finalul anului trecut, discuțiile pentru proiecte trans-naționale care vizează ferme eoliene off-shore continuă în mod accelerat. 

Modelul Germaniei este apreciat și dincolo granițele Europei. Publicația Bloomberg a anunțat, recent, că Arabia Saudită își propune să devină noua Germanie a zonei, în ceea ce privește energia regenerabilă. Mai exact, saudiții doresc să investească mai mult în surse regenerabile și să copieze modelul de succes al Germaniei, în scopul diversificării propriei economii.

Regatul Arabiei Saudite lucrează, în prezent, cu alte state, precum și cu companii gigante precum ARAMCO în vederea dezvoltării și implementării unor inițiative deosebit de inovatoare care vizează folosirea unor noi “tipuri” de hidrogen – verde și albastru (blue and green hydrogen). Bineînțeles, petrolul rămâne crucial pentru economia țării în prezent, dar viziunea acestui stat, îndreptată către surse regenerabile, poate fi privită ca o confirmare pentru începutul sfârșitului surselor tradiționale de energie. 

Surse: ForeignPolicy, ReNews, Bloomberg

Foto: ForeignPolicy/GettyImages, PVMagazine, TheNationalNews




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.