home Energie Regenerabilă Ambițiile climatice europene în plină pandemie

Ambițiile climatice europene în plină pandemie

În ciuda pandemiei, cererea globală pentru aprovizionarea cu energie electrică provenită din surse regenerabile este într-o creștere semnificativă. Această creștere demonstrează, în fapt, reziliența și potențialul sectorului energiei regenerabile în Europa. 

În luna noiembrie a acestui an, volumul contractat cumulativ de acorduri de achiziționare a energiei regenerabile a ajuns la 11 GW în Europa, o creștere de la doar 2.2 GW la finalul anului 2016. Acest lucru arată clar faptul că tot mai multe companii își iau angajamentul de a reduce propriile emisii de carbon prin utlilizarea electricității provenite din surse regenerabile. Astfel, aceste firme se alinează la planurile Uniunii Europene care vizează o revenire economică ecologică. 

Europa își propune să aibă emisii neutre de carbon până în 2050, iar companiile sunt generatoare majoritare ale emisiilor de carbon în acest moment. În acest context, acordurile de care aminteam în paragraful anterior devin tot mai importante și joacă un rol vital în atingerea obiectivelor energetice și climatice ale continentului nostru. Relevant este faptul că pandemia nu a scăzut nivelul cererii în acest sens, dar și faptul că majoritatea problemelor sunt mai degrabă de ordin legislativ în momentul de față. 

În ciuda dificultăților actuale, Europa are oportunitatea de a se îndrepta către modele economice mai sustenabile, care să atingă neutralitatea climatică și care să susțină și competiția companiilor europene. Mai mult, în contextul obiectivelor climatice, Consiliul European a anunțat la începutul lunii decembrie că țintește către o reducere cu 55% a gazelor cu efect de seră până în 2030. Președintele Consiliului, Charles Michel, a afirmat că decizia este o parte integrală a leadership-ului Europei în cadrul luptei împotriva schimbărilor climatice. 

Ne putem aștepta să vedem, așadar, tot mai multe proiecte trans-naționale de energie regenerabilă și să fim martorii unei inter-conectivități energetice considerabile între statele membre ale UE. 

Îndemnul comisarului european pentru energie (Kadri Simson), acela de a ne gândi la bazine maritime, nu la granițe („Think basins, not borders”) vizează aceeași nevoie de cooperare trans-națională. 

Într-o conferință tocmai finalizată, ea a afirmat că țările din Europa Centrală, din zona Mării Baltice și Mării Negre trebuie să accepte ideea ce colaborare și să dezvolte programe de ferme eoliene off-shore, de exemplu. Potențialul acestei surse regenerabile este enorm, iar exploatarea ei poate crea oportunități economice deosebite pentru zonele care dezvoltă astfel de proiecte. Iată că, din nou ni se dovedește că România are norocul deosebit al potențialului Mării Negre, și în ceea ce privește energia regenerabilă. 

Surse: NewEurope, WindPowerMonthly, Riviera, Renews

Video: YouTube

Foto: WindPowerMonthly, LiveKindly




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.