Nu putem discuta despre energie fǎrǎ a privi cǎtre cele mai performante economii ale lumii și fǎrǎ a înţelege metodele lor. În acest sens, Germania reprezintǎ probabil cea mai de succes economie a Europei, o economie care și-a propus sǎ își orienteze prioritǎţile cǎtre energia regenerabilǎ în viitorul apropiat.
Pentru prima datǎ, sursele regenerabile au depǎșit cǎrbunele ca sursǎ principalǎ de energie la nivel naţional. Toate aceste resurse regenerabile reprezintǎ în prezent peste 40% din producţia total de electricitate a Germaniei.
Acest plan de acţiune este doar o parte dintr-o schemǎ mai largǎ prin care se dorește comutarea la energii regenerabile, astfel încât 65% din electricitatea Germnaniei sǎ fie asiguratǎ, pânǎ în 2030, de aceste resurse. Cu siguranţǎ, aceastǎ tranziţie s-a dovedit deja a fi una costisitoate și va continua sǎ rǎmânǎ așa în viitorul apropiat.
Efectele asupra producǎtorilor și distribuitorilor de combustibili fosili sunt multiple. De asemenea, statul german și-a propus sǎ abandoneze cu totul energia nuclearǎ pânǎ în 2022, iar în momentul de faţǎ cautǎ sǎ introducǎ mǎsuri pentru a se distanţa de industria cǎrbunelui, pe termen lung.
În cazul Germaniei, ultimul deceniu a fost marcat de o creștere remarcabilǎ a domeniului energiilor regenerabile. În ultimǎ instanţǎ, e important sǎ observǎm cum o societate civilǎ activǎ, precum și proiecte mici de energie regenerabilǎ au crescut exponenţial și au reușit, în final, sǎ influenţeze interese și acţiuni la nivel naţional. Tot mai multe panouri solare au început sǎ fie folosite de cǎtre comunitǎţi mici, societatea în sine a început sǎ devinǎ mai conștientǎ de potenţialul acestei alternative, proiectele s-au dezvoltat pe o scarǎ tot mai largǎ și, iatǎ cǎ statul a luat în seamǎ aceste iniţiative.
Din producţia de energie a ţǎrii în 2010, doar 19% era asiguratǎ de energia verde. Acest procent a crescut în mod surprinzǎtor și a ajuns la 38% în 2017, urmând ca anul trecut, sǎ marcheze trecerea peste pragul propus de 40%. Cercetarea în domeniu a arǎtat cǎ generarea de energie verde (solarǎ, eolianǎ, biomasǎ, hidroelectricǎ) a crescut cu peste 4% între 2017 și 2018.
Pentru moment, obiectivul este împiedicarea scǎderii acestui procent sub 40% însǎ pare a fi un obiectiv ușor de atins, având in vedere faptul cǎ tot mai multe instalaţii cares ǎ producǎ energie verde vor fi construite pe parcursul anului 2019. De asemenea, tiparele meteorologice nu vor genera schimbǎri majore.
Scepticii încearcǎ sǎ argumenteze faptul cǎ procentul ridicat al producţiei de energii regenerabile este doar rezultatul unor tipare meteorologice favorabile. Cu toate acestea, la o evaluare mai atentǎ, este evident faptul cǎ aceste creșteri sunt sustenabile și nu au apǎrut din purǎ întâmplare. În ultimǎ instanţǎ, e evident procesul (de jos în sus) prin care s-a ajuns la aceste rezultate – societatea civilǎ germanǎ a început sǎ promoveze alternativa energiei verzi, multe proiecte locale și apoi regionale au adoptat astfel de soluţii, iar în final, statul german a transformat energia regenerabilǎ într-o prioritate naţionalǎ. Acest plan de acţiune ar putea reprezenta un model atât pentru Europa, cât și pentru întreaga lume.
Pentru o mai bunǎ înţelegere a fenomenului și a revoluţiei energetice a Germaniei, vǎ propunem urmǎtorul videoclip:
Surse: Reuters, CleanTechnica, RenewEconomy
Foto: RenewEconomy, CookingIdeas, CarbonBrief
Video: YouTube