home Orașe Verzi, Proiecte & Orașe Lahti – Capitala verde a Europei

Lahti – Capitala verde a Europei

UrbanizeHub scria în octombrie 2020 despre titlul de „Capitala verde a Europei” (link aici), despre orașele care au câștigat acest premiu și despre impactul inițiativei asupra orașelor verzi în devenire. Haideți acum să analizăm cum a câștigat orașul Lahti acest titlu în 2021? Cum a devenit Lahti cel mai „verde” oraș din Europa? 

Orașele „verzi” sunt un ideal pentru multe localități și în fiecare an acestea încearcă să atingă acest obiectiv într-o măsură cât mai mare, dar poluarea aerului, industriile poluante bazate pe CO2 și emisiile de NOx provenite de la traficul aglomerat stau în calea dezvoltării orașelor. Cu toate acestea, orașele încearcă prin diferite sisteme și tehnici de proiectare urbană să dobândească titlul de „Capitală Verde”, și iată că încercările nu sunt în zadar. În 2010, s-a oferit pentru prima dată Premiul de „Capitală Verde Europeană” („European Green Capital” Award – EGCA). Începând cu acest an, premiul s-a oferit în fiecare an, și a desemnat multe orașe europene ca fiind capitale „verzi”. Primul oraș căruia i-a fost acordată această titulatură a fost capitala Suediei, Stockholm. Titlul este atribuit în urma unei expertize tehnice amănunțite, în cadrul căreia se ține cont de 12 indicatori precum: “atenuarea modificărilor climatice şi adaptarea la aceste schimbări, transportul local, zonele verzi urbane ce integrează calitatea aerului, calitatea mediului sonor, producţia şi gestionarea deşeurilor şi tratarea apelor reziduale” etc.

În anul 2021, marele câștigător al acestui premiu european este Lahti, Finlanda. Micul oraș, cu numai 120,039 de locuitori, este preocupat încă din anul 1997 de sănătatea locuitorilor săi. Astfel că acesta a încercat prin metode sustenabile să extindă spațiul verde din oraș – și nu numai – și a reușit. Acest lucru înseamnă că astăzi toți locuitorii acestui orășel finlandez locuiesc la nu mai mult de 300 de metri de un spațiu verde. Nu numai că este un model demn de urmat, dar totodată acest oraș a învins lupta cu poluarea, și pe de altă parte încurajează populația și vizitatorii să practice activități în aer liber, mai mult decât o făceau înainte. 

CitiCAP este un proiect actual al orașului și reprezintă prima aplicație din lume de comercializare a cotelor de emisii de carbon pentru persoane fizice, răsplătind toate persoanele care merg cu bicicleta, pe jos și care folosesc transportul public în comun. Lahti este prima capitală europeană din regiunea arctică. Fiind un oraș cu o încălzire de două ori mai mare decât alte orașe din centrul continentului, acesta se confruntă cu severe schimbări climatice, fapt ce a făcut ca acest premiu să reprezinte un model drept de urmat, de determinare și dezvoltare durabilă pentru celelalte orașe europene. De asemenea juriul a încurajat și apreciat demersurile ecologice ale orașului și totodată acțiunile de redresare și neutralizare din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, până în anul 2025. Surpriza a fost și mai mare, deoarece orașul Lahti a reușit acest lucru fără a cumpăra credite de carbon.

Material realizat de Ioana Popescu

Surse: Rador, GreenLahti, ComisiaEuropeana, Wiki

Foto: GreenLahti, CE2, Independent




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.