home Comunitate, Cultură Urbană, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Tehnologie & Inovație, Video Orașele Smart au ca obiectiv apropierea de nevoile cetățenilor

Orașele Smart au ca obiectiv apropierea de nevoile cetățenilor

Aproximativ 68% din populația globală ar putea locui în zonele urbane până în 2050. Orașele inteligente vor fi probabil, parte din acest viitor, promițând să ne facă viața mai convenabilă, mai sigură și mai durabilă. În mare parte, părțile interesate ale proiectelor de oraș inteligent sunt politicieni, consultanți, cadre universitare și companii de tehnologie. Cu toate acestea, cel mai important grup de părți adesea, lipsește: și anume, cetățenii obișnuiți care vor trăi în aceste orașe transformate. În consecință, strategiile și proiectele se concentrează prea mult pe tehnologie și nu pe locuitorii orașelor.

Această problemă a fost ridicată anterior în mediul academic și a primit răspuns cu cadre și standarde, cum ar fi Boston Smart City Playbook sau BSI Smart City Standards. Cu toate acestea, cercetările au arătat că există încă deficiențe și contradicții în ceea ce privește adevărata problemă, și anume, atenția centrată pe locuitori. Având în vedere faptul că cetățenii în sine și implicarea acestora decid factorii de succes pentru orice transformare a orașului inteligent, devine vital să punem pe primul loc locuitorii.

În caz contrar, orașele ar putea investi în mod semnificativ în serviciile pe care oamenii săi nu le vor folosi și nici nu le vor vrea. Dacă factorii de decizie nu schimbă traiectoria actuală, vom vedea mai multe proteste similare celor din Toronto din acest an.

Dar cum se poate întâmpla acest lucru?

Piața orașului inteligent crește rapid până la un volum estimat de 158 miliarde dolari in 2022 și multe grupuri interesate speră să profite de acest fapt. Nu este profitabil doar pentru companiile de tehnologie să dezvolte hardware și software, ci să ofere și servicii suplimentare. Printre altele, majoritatea orașelor nu sunt capabile să gestioneze afluxul de date nou dobândite, să deducă idei semnificative sau să le moneteze, motiv pentru care administrațiile orașului caută ajutor în sectorul privat. Din cauza lipsei de personal IT calificat, cybersecurity este deseori un serviciu externalizat.

Datorită popularității orașelor inteligente, factorii de decizie politică pot utiliza proiectele de oraș inteligent pentru branding, stimulând în același timp investițiile. Din nefericire, există o mare gaură la nivelul cunoștințelor de tehnologie în lumea politică, lucru ce inhibă dezvoltarea unor strategii rezonabile. Lipsa de cunoștințe este compensată prin solicitarea de asistență din partea unor terți care ar putea avea propriile lor agende.

Această dependență de sectorul privat induce o consolidare pozitivă a unei strânse colaborări între administrația orașului și sectorul privat, ceea ce duce la o mai mare excludere a cetățenilor obișnuiți.

Topul orașelor inteligente ar trebui să înceapă să facă cercetări și să utilizeze indicatori, cum ar fi existența unei platforme de colaborare digitală, mijloace de angajare offline (de exemplu, un birou dedicat, sondaje din ușă în ușă și de telefonie), procentul populației intervievate, reprezentanți ai comunității în comitetele de conducere, încorporarea feedback-ului continuu al cetățenilor, numărul de evenimente publice, educația gratuită privind alfabetizarea digitală, posibilitatea de a renunța la colectarea datelor, raportul dintre proiectele inițiate de jos în sus și cele de sus în jos, comunicarea transparentă și transparența în ceea ce privește contractarea cu parteneri comerciali (cum ar fi utilizarea datelor sau generarea de bani).

În plus, clasamentul orașelor inteligente ar trebui să atribuie o pondere relativ mai mare indicatorului de implicare a locuitorilor atunci când se construiește un punctaj total. Când acesta nu reflectă atenția centrată pe locuitori, acest lucru poate duce la stabilirea de stimulente false și exemple înșelătoare pentru viitoarele proiecte de oraș smart.

Pentru a împlini promisiunea unui viitor urban sustenabil, trebuie să regândim modul în care proiectăm orașe inteligente și să urmărim cu adevărat strategia: Locuitorii mai întâi de toate!

Aici este un scurt filmuleț care explică ce este un oraș smart

Sursa: World Economic Forum

Foto: Smart Cities World




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.