Proiectul ArkDE Street Moves este un concept suedez de planificare urbană a orașului, ce a luat amploare în Suedia, începând cu toamna anului trecut. Acesta a început ca un experiment în timpul pandemiei Covid-19. Astfel, soluțiile sale se concentrau pe minimizarea nevoilor locuitorlilor, precum accesarea a cât mai multor facilități fără a călători pe distanțe lungi. S-a apelat, așadar, la importanța gândirii locale pentru a stimula la schimbări durabile.
Proiectul are la bază crearea unor spații publice multifuncționle, care sunt accesibile oricărui locuitor la o distanță minimă parcursă de aprox. 15 minute (mers pe jos/ cu bicicleta). Astfel se urmărește demonstrarea modului în care străzile ar putea fi transformate în cartiere, unde mersul pe jos sau cu bicicleta sunt prioritare față de deplasarea cu un automobil.
Centrul creativ pentru cercetare, colaborare și analiză strategică în arhitectură și design ArkDes Think Tank, în colaborare cu Vinnova, agenția națională suedeză de inovare, propune acest proiect, ce constă în crearea unor kit-uri de piese tip Lego interactive, cu scopul de a schimba modul în care sunt folosite străzile orașului. Cu ajutorul kit-ului, locuitorii sau municipalitățile pot crea într-un timp scurt spații de joacă pentru copii, centre sociale, centre culturale, sală de gimnastică în aer liber, precum și multe alte spații care să creeze un oraș interactiv și sustenabil. Această noua viziune este denumita de către agenția ArkDes – orașul de un minut.
În colaborare cu mai mulți designeri, agenția ArkDes a reușit să creeze un kit de mobilier urban, din lemn, denumit Street Moves, care poate fi încadrat în locurile de parcare actuale, pentru a crea spații de socializare, de joacă, parcare pentru biciclete sau scutere. Un succes înregistrat vara trecută, a fost reprezentat de patru proiecte pilot, ce au fost efectuate în spații din centrul orașului Stockholm, la care elevii din scolile elementare din vecinătate au luat parte prin intermediul atelierelor de proiectare pentru a reimagina strada, adăugând leagăne, platforme de dans și pictură de stradă. Pe lângă aceste inițiative, agenția ArkDes vine cu o listă lungă de alte modele, precum sere, spații de întâlnire comunitare și puncte de livrare pentru livrări de comerț electronic, ce vor fi adăugată curând la kit.
Daniel Byström, manager de proiect la ArkDes Think Tank, a declarat pentru FastCompany în articolul How to transform your street into a 1-minute city –
„Ceea ce dorim cu adevărat este să încetinim ritmul pe străzi pentru ca acestea să funcționeze mai mult ca spații publice. Credem că străzile pot fi mai optimizate, având în vedere nevoile oamenilor și ale naturii. Astăzi, străzile sunt concepute în principal pentru mașini, lăsând puțin sau deloc spațiu pentru alte activități. Nu este durabil.”
Dan Hill, director de design strategic la Vinnova, a declarat de asemenea, pentru același articol: „Acesta este un spațiu comun, în care puteți participa activ, de care sunteți responsabil, într-un sens comun, cu vecinii dvs. și cu municipalitatea, orașul mai larg. Este un spațiu în care puteți crește roșii sau struguri, puteți organiza o petrecere de stradă, puteți găzdui o întâlnire comunitară, puteți juca baschet cu copiii voștri, vă puteți ciocni cu un vecin, puteți hrăni păsările sau pur și simplu stați pe bancă și urmăriți spectacolul desfășurat pe stradă ”.
În prezent, agenția ArkDes alături de colaboratorii săi a început implementarea acestui proiect pilot și în alte orașe din Europa. Aceștia urmăresc crearea unui spațiu dedicat comunităților, (un spațiu invovator, durabil, rapid accesibil), reducerea poluării, dar și colaborarea cu localnicii, cu scopul de a crea un spațiu ce le oferă o gamă largă de funcții, în raport cu nevoile lor.
Echipa UrbanizeHub lucrează în prezent la conceptualizarea unor intrevenții de urbanism tactic care pot ajuta orașele să devină mai prietenoase cu locuitorii lor.
Material realizat de Laura Ticu
Surse & Foto: Vaxer-Stockholm, ArkDes-Facebook, LundbergDesign, FastCompany, Arkdes, Globetrender