Orașele verzi până în 2030 sunt prioritatea Comisiei Europene! Noua misiune a fost anunțată în premieră în România, la Urban Talks Brașov, de către Laura Hetel, Policy Officer în cadrul Comisiei Europene, Future Urban Systems & the Climate-Neutral and Smart Cities Mission. Targetul inițial este de selecta 100 de orașe verzi, care să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin reducerea amprentei de carbon. Până în 2050, toate orașele din Europa vor trebui să fie neutre. Misiunea reprezintă un mod nou de lucru în Comisia Europeană prin care orașele interacționează cu Comisia mult mai direct și 100% aplicat pe cerințele locale.
„Ideea ne-a venit (n.r. pentru misiune) uitându-ne ce se întâmplă în orașele din Europa. A fost pur și simplu cererea orașelor în care ne-au spus: ‘Da, tot timpul trasați programe, tot timpul trasați priorități, dar noi la nivel local știm mai bine ce se întâmplă. Avem condiții locale, avem nevoi locale, avem ambiții locale care nu tot timpul se aliniază cu ceea ce se produce venind de sus.’ Atunci ne-am gândit ce ar fi să creăm un program în care dedicăm tot suportul care vine în acest bottom-up approach în care orașul conduce tot procesul. Este pentru prima dată când printr-un program Comisia încearcă să depășească intervențiile la nivel de proiect. Este prima dată când oferim orașelor un program 100% bazat pe abordarea de jos, unde deciziile pentru ce trebuie făcut, când, în ce secvență aparțin complet orașelor. Misiunea nu este un proiect care se întâmplă în oraș, ci orașul întreg devine un proiect”, ne-a explicat Laura Hetel la UrbanTalks Brașov.
Practic, se va semna un contract municipal privind clima prin care orașul va primi un suport pentru a implementa pentru orizontul 2030 niște măsuri care vor afecta întregul sistem urban. Municipalitatea va fi nevoită să formeze alianțe la nivel local cu actorii din comunitate, fie mediul privat, universitățile, ONG-urile și așa mai departe ca să se asigure că misiunea va fi dusă la bun-sfârșit. Comunitatea va fi cea care va avea un cuvânt de spus privind nevoile orașului și va asigura că oricare ar fi schimbările de ordin politic acele puncte stabilite inițial vor fi respectate. Orașul va fi etichetat pentru asumarea misiunii și va primi acces preferențial la multe alte programe europene, cum ar fi cele concentrate pe domeniul climatic, digital, energetic, transport și așa mai departe.
„De ce vom alege 100 și de ce vom infuza toată expertiza și toate fondurile europene (care sperăm să fie completate și la nivel național, regional și local)? Din cauza Pactului Verde European, bineînțeles. Am menționat că suntem sub obligație de neutralitate climatică până în 2050. Ceea ce ne trebuie sunt exemple de ‘Orașe Far’ prin care să demonstrăm tuturor orașelor din Europa că tranziția urbană este posibilă chiar și până în 2030 și că tranziția va aduce beneficii extraordinare din punct de vedere al calității vieții și că oportunități economice”, a precizat Laura Hetel.
Rotițele au fost deja puse în mișcare la viteză maximă. Misiunea a fost lansată oficial pe 29 septembrie, până la final de octombrie va fi publicat un info-kit și în noiembrie va fi deschis primul apel pentru orașele care vor să își exprime interesul. Va fi o competiție deschisă cu deadline la începutul lui ianuarie 2022. Oare ce oraș din România va deveni parte a acestui proiect pilot al Comisiei Europene?
Vă invităm să urmăriți intervenția Laurei Hetel mai jos, de la minutul 54.00, împreună cu prima parte a UrbanTalks Brașov.
Urban Talks Brașov face parte dintr-un proiect finanțat de DG REGIO al Comisiei Europene cu titlul People Shaping Cities for the People