home Comunitate, Evenimente, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Regenerare Urbană, Tehnologie & Inovație Premieră la UrbanTalks Oradea: Lansarea cărții „Doctrina Pătraș, jocul lui Ender, înțelepciunea lui Vickor Frankl și naveta virtuală a nomazilor digitali”

Premieră la UrbanTalks Oradea: Lansarea cărții „Doctrina Pătraș, jocul lui Ender, înțelepciunea lui Vickor Frankl și naveta virtuală a nomazilor digitali”

Marcel Heroiu a prezentat în premieră conceptul noii cărți UrbanizeHub la care au lucrat 12 experți în dezvoltare urbană. Proiectul ambițios cu un titlu și mai ambițios își propune să răspundă întrebărilor legate de viziunea și diferența pe care o poate face chiar și un simplu om pentru comunitatea sa, cum pot fi mobilizate energiile tinerelor generații, cât de important este să definim un țel de la care să nu ne abatem și ce șanse au orașele care se micșorează.

Marcel Heroiu, expert senior dezvoltare urbană, a prezentat în premieră proiectul educațional dedicat liderilor urbani. Chiar dacă există o largă bază literară pentru dezvoltarea orașelor, cartea se va adresa unei chestiuni legată de oameni, de cei care pot deveni din spectatori actori pe scena viitorului orașelor și comunităților lor.

„Noi cei din comunitatea UrbanizeHub și experții din jurul nostru,  ne-am gândit cam care ar fi ideile pe care am putea să le punem pe hârtie. Astfel a apărut «Doctrina Pătraș, jocul lui Ender, înțelepciunea lui Vickor Frankl și naveta virtuală a nomazilor digitali». Este un titlu cât o carte, dar este și esența cărții. Important acum, când vorbim de dezvoltarea orașelor, este să trecem într-o nouă fază. Un oraș smart ține de oameni. Dezvoltând infrastructura și Oradea, zona metropolitană și județul Bihor sunt locurile unde mai toate ideile importante în ceea ce privește infrastructura metropolitană, conexiunea la nivel județean, investiții în infrastructura aeroportuară și regenerare urbană au fost testate deja. Ce e important este ca în următoarea fază să ne gândim la oameni. Cum îi capacităm și cum îi transformăm din actori pasivi în agenți de dezvoltare este esența cărții următorului proiect UrbanizeHub: «Doctrina Pătraș, jocul lui Ender, înțelepciunea lui Vickor Frankl și naveta virtuală a nomazilor digitali»”

Doctrina Pătraș face referire la Ioan Stan Pătraș, cel care a pictat aproape 700 de morminte în Maramureș. Moștenirea sa pentru regiune este Cimitirul Vesel, o sursă de venit permanent datorată turiștilor care vin să îi admire lucrările. Jocul lui Ender este o carte adaptată într-un film în care niște copii sunt antrenați să lupte cu extratereștrii. Totuși, simulările se adeveresc să fie false și luptele cât se poate de reale. Care e legătura cu dezvoltarea urbană? Ne spune Marcel Heroiu: „Una dintre ideile principale ale cărții este să mobilizăm una din cele mai importante energii la nivel local, regional și național: tinerii! Ei nu sunt neapărat mai deștepți decât cei bătrâni, dar au un punct de plecare diferit decât cel pe care îl avem noi. De asta cei mai mulți inovatori sunt tineri. În carte, avem un capitol separat unde discutăm despre orașul pentru copii.”

Viktor Frankl, faimosul psihoterapeut austriac de origine evreiască, a fost deportat la Auschwitz în timpul regimului nazist. Atunci, a spus că sunt două tipuri de oameni care au supraviețuit: psihopații și cei care aveau un țel clar. „Avem un capitol în carte unde vorbim de importanța jurnalului devenirii. Americanii îl fac intuitiv, dacă vă uitați în filme mereu cei mici sunt întrebați ce vor să se facă atunci când vor fi mari. Este foarte important să ne gândim de timpuriu unde vrem să ajungem și care sunt țelurile noastre”, a explicat Marcel Heroiu.

Ultima parte a titlului se referă la soluții digitale pentru comunitățile care se micșorează. Chiar dacă nu au un potențial extraordinar pentru a crește populația la peste 50.000, tehnologia oferă o șansă reală pentru a depăși barierele fizice și a dezvolta orașele. „Ultima idee ne-a venit discutând între noi despre care să fie următoarea chestie. Ce facem noi cu orașele micuțe? Ce faci cu Valea Jiului, Petrila, Petroșani? Ce faci cu orașele care nu au universitățile Clujului sau patrimoniul construit al Oradei? Ne-am dat seama că problema cea mai mare pentru orașele mici în declin este că se gândesc static și văd doar populația de 20-30.000 de locuitori. În vremurile în care trăim acum, nu mai există aceste bariere fizice. Ideea de bază a navetei virtuale a nomazilor digitali este că orice comunitate poate să își aducă aproape experți a căror experiență nu ține neapărat de un loc fizic. Dacă ești un expert pe atras investitori străini poți să faci lucrul acesta de absolut oriunde. Șansa acestor comunități mici este să crească aducându-și aproape acești nomazi digitali: oameni care sunt legați direct sau indirect, sufletește sau profesional de o anumită locație. Nu trebuie să investești foarte mult să îi aduci aproape. De cele mai multe ori ajunge să dai un telefon și să zici că ai nevoie de ajutor”, a încheiat Marcel Heroiu.

Vă invităm să urmăriți întreagă intervenție a lui Marcel Heroiu, de la minutul 25, împreună cu celelalte intervenții de la UrbanTalks Oradea accesând linkul de mai jos.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.