home Cultură Urbană, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană Raluca Munteanu: Este responsabilitatea noastră să contribuim la dezvoltarea orașelor în care locuim

Raluca Munteanu: Este responsabilitatea noastră să contribuim la dezvoltarea orașelor în care locuim

Grupul IULIUS a fost alături de UrbanizeHub de-a lungul anului trecut prin mai multe campanii de regenerare urbană desfășurate în parteneriat, dar și în cadrul unor evenimente, cum a fost Urban Talks Iași. Având aceleași valori și promovând implicarea comunității și concepte de sustenabilitate, ne dorim să dezvoltăm proiecte comune și în anii ce urmează. De aceea am dorit să aflăm mai multe de la Raluca Munteanu, Business Developer Manager IULIUS, despre activitatea și planurile lor în perioada următoare.

Pentru început, cred că putem da startul interviului cu puțin background despre ce înseamnă efectiv efortul de zi cu zi, provocările, dar și satisfacția de a lucra pentru grupul IULIUS. Așa că, avem următoarea întrebare: Cum arată o zi din viața unui business manager director la IULIUS?

Este greu de răspuns la această întrebare, pentru că nicio zi nu prea seamănă cu cealaltă. Cu siguranță, începe cu o cafea.

Fiind implicată în activitatea de dezvoltare a proiectelor noi, activitatea mea presupune relaționarea cu toate echipele din cadrul companiei, de la arhitecții care dezvoltă conceptele noilor proiecte, la echipele de închiriere, care validează planurile realizate de către arhitecți din punct de vedere al atractivității lor pentru potențialii chiriași, până la echipele financiare, care se asigură că proiectul este sustenabil și permite obținerea finanțărilor necesare pentru a-l vedea implementat. Nu în ultimul rând, rolul meu implică și relaționarea cu echipele de marketing, care analizează profilul comunităților în care dezvoltăm, și, bineînțeles, cu toți actorii locali (ONG-uri, instituții educaționale, companii etc.), care ar putea oferi informații relevante în această direcție. Este foarte important ca orice proiect pe care îl realizăm să fie bine aliniat cu spiritul orașului în care dezvoltăm. Vorbim despre investiții majore, pe care nu dorim să le realizăm singuri, pentru că trebuie să fie îmbrățișate și să aducă plus-valoare celor care le vor vizita zi de zi.

Atunci când lucrezi pe partea de dezvoltare în real-estate trebuie să știi câte puțin din toate, astfel încât să poți aduce valoare viitorului proiect în fiecare etapă premergătoare lansării sale. Orice idee, de oriunde, poate avea la un anumit punct un aport incomensurabil. Am norocul de a lucra în cadrul unei companii care îmi oferă libertatea de a învăța mereu ceva nou și de a mă expune mereu la noi experiențe, astfel încât, după zece ani în cadrul IULIUS, pot afirma cu tărie faptul că a NU fi în zona mea de confort este, de fapt, zona mea de confort. Lucrurile sunt mereu în schimbare și este nevoie de acea agilitate în a te replia constant, astfel încât să poți rămâne fidel promisiunii de a livra dincolo de așteptări.

Iulius Group a investit foarte multe resurse în crearea unor „mini orașe”. Iulius Town Timișoara atrage zilnic un trafic foarte mare de oameni dornici să se relaxeze în grădinile și spațiile sale. Care sunt principiile care au stat la bază atunci când Iulius Town era doar la stadiu de concept?

Sunt foarte multe aspecte de la care nu te poți abate atunci când dezvolți proiecte de o asemenea amploare, cu un impact direct asupra orașului și comunității. Rezumând, în cazul Iulius Town Timișoara, au fost trei obiective majore pe care le-am urmărit.

În primul rând, am pornit de la nevoia de a suplimenta componenta de retail, prin adăugarea de noi funcțiuni, servicii necesare zilnic, magazine ale unor branduri noi sau extinderea celor existente. Deși Iulius Mall Timișoara era cel mai mare mall din afara Capitalei, exista preocuparea de a adăuga noi facilități, ca răspuns la cerințele unui oraș în dezvoltare și anticipând nevoia de a crea un proiect mixed-use de regenerare urbană și la Timișoara, după inaugurarea primului concept de acest tip, Palas Iași.

Al doilea obiectiv a fost, poate și prioritatea cea mai importantă, integrarea unei grădini urbane în cadrul dezvoltării. Am văzut în cadrul proiectului Palas, încă din 2012, ce valoare extraordinară aduce o zonă de recreere și evenimente în aer liber. Pe atunci, amenajarea de la zero a unui parc complet, cu arbori maturi, avea un caracter de pionierat, atât pentru noi, cât și pentru întreaga industrie. A fost o premieră în România, care, chiar și astăzi, după aproape zece ani de operare, reprezintă o atracție a orașului Iași. Același lucru ne-am dorit să îl realizăm și în Timișoara.

Al treilea obiectiv a fost acela de a oferi orașului un district de business la cele mai înalte standarde, prin crearea infrastructurii office premium ca funcțiune parte din proiectul mixed-use. Acum, sunt operaționale trei clădiri (50.000 mp), care găzduiesc 30 de companii internaționale și 5.000 de angajați, reprezentând un motor de creștere economică pentru întreaga regiune.

Bineînțeles, nimic din toate acestea nu a fost un demers ușor, mai ales dacă ne gândim că s-au realizat fără oprirea, pentru nici măcar o zi, a activității mall-ului existent. Etapizarea a fost foarte importantă, pentru că atât chiriașii noștri, cât și clienții nu trebuiau să simtă că vin sau își desfășoară activitatea în cadrul unui șantier.

Suntem bucuroși că această dezvoltare a oferit prilejul și de soluționare a unor probleme de infrastructură, pasajul auto subteran și noile locuri de parcare subterane fiind un bun exemplu în acest sens. Într-adevăr, Iulius Town este un oraș în oraș, însă cheia succesului unui proiect mixed-use, cu un asemenea impact de regenerare urbană, este întocmai sentimentul că el nu este o parte separată, cât mai degrabă o continuare firească a țesutului urban.

La UrbanTalks Oradea ne-ați vorbit despre cât de importantă este sustenabilitatea pentru IULIUS. Cum funcționează sustenabilitatea spațiilor voastre când vine vorba de educarea celor care trec pragul mallului pentru a trăi mai sustenabil?

Pentru noi, sustenabilitatea este mai mult decât un indicator pe care îl urmărim în rapoartele noastre anuale. În primul rând, pornim de la definiția efectivă a cuvântului, pe care noi o interpretăm ca responsabilitatea de a construi ceva ce va rămâne generațiilor următoare. Acest lucru implică o atenție sporită la calitate și impact încă din momentele premergătoare construcțiilor – alegerea materialelor, respectarea principiilor de a construi sustenabil, asigurarea unor concepte arhitecturale cu o amprentă de carbon cât mai mică  – și continuă, ulterior, în faza de dezvoltare, prin facilitățile integrate – locuri de parcare pentru bicicletă, stații de încărcare electrică, dușuri integrate în clădirile de birouri pentru cei care vin cu bicicleta, programe de reciclare, utilizarea energiei regenerabile, activități de încurajare a comportamentelor de acest tip etc.

Considerăm că, indirect, toate proiectele noastre au și o componentă educațională. Spre exemplu, în zece ani de Palas, am crescut de la 20 de locuri de parcare de biciclete la peste 600, această creștere fiind bazată exclusiv pe solicitările din partea clienților sau ale celor care lucrează în clădirile de birouri. De asemenea, integrarea grădinilor în proiectele noastre, cu impact în reducerea amprentei de carbon, încurajează comportamente orientate spre protejarea naturii și respectarea ei.

Toate clădirile noastre sunt verzi, certificate după standarde internaționale de sustenabilitate, iar parametrii atinși implică inclusiv o serie de comportamente pe care, inevitabil, cei care le vizitează zi de zi și care trăiesc peste opt ore acolo, le duc mai departe.

Bineînțeles, învățăm și noi, de la an la an. Începând cu anul 2021 avem un responsabil la nivel de grup pe partea de sustenabilitate, am conturat o strategie generală privind implicarea noastră în această arie și analizăm cum putem face lucrurile mai bine. E mereu loc de mai bine.

Pe site-ul www.iuliusincomunitate.ro am găsit mai multe inițiative pe segmentele educație, comunitate și mediu. Care au fost cele mai apreciate proiecte de anul trecut, ce planuri aveți pentru 2022 și cum vor impacta comunitatea locală?

Sunt multe proiecte pe care le implementăm în fiecare an, acțiuni punctuale sau ample, al căror rol este acela de a crea impact pozitiv în comunitate. Toate sunt integrate în strategia noastră de sustenabilitate – #iuliusincomunitate –  care se bazează pe acești trei mari piloni: mediu, comunitate și cele mai bune practici de guvernanță corporativă și etică în afaceri.

Anul trecut, ne-am asumat rolul de susținător al producătorilor locali printr-un program lansat în toamnă, Go Local, care are un excelent potențial de creștere și pentru care cu siguranță vom vedea rezultate tot mai importante și anul acesta. Este vorba despre un pachet de măsuri prin care facilităm accesul antreprenorilor locali, mai mari sau mai mici, în proiectele IULIUS, oferindu-le scutiri temporare sau reduceri de chirie, flexibilitate la durata contractului, campanii de promovare și consultanță integrate pentru cei care aplică pentru acest program și îndeplinesc condițiile. Proiectul a fost primit foarte bine, având peste 170 de înscriși, iar primele inaugurări de locații din acest program au fost deja în proiectele din Iași, Cluj-Napoca și Suceava. Găsim tot felul de soluții pentru susținerea celor care ne contactează, inclusiv participări la târgurile și evenimentele din proiectele noastre.

Din perspectiva educației, aș aminti cursul de real estate management pe care îl derulăm în parteneriat cu Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași, dar și programul anual de internship. Anul trecut, am avut 900 de tineri înscriși pentru internship, dintre care au urmat programul 37 și au rămas angajați 21. Iar la cursul de real estate au participat 70 de tineri, unii fiind colegii noștri acum. Chiar apreciem rolul tinerei generații în viața orașelor și ne bucurăm că proiectele noastre, care sunt foarte atractive pentru marii jucători din economia locală și internațională, contribuie la retenția talentelor.

Planurile sunt ambițioase și pentru 2022, iar pe lângă programele startate deja, vom adăuga burse educaționale, programe de reciclare și transformare în compost, parteneriate pe energie regenerabilă și altele.

Ce așteptări aveți în anii următori de la orașele din România?

Nu cred că putem pune problema ca având anumite așteptări. Credem cu tărie că este în responsabilitatea noastră, a tuturor, fie la nivel de companie sau la nivel individual, să contribuim cu ce putem pentru a asigura dezvoltarea orașelor în care locuim. Ține de fiecare dintre noi ca lucrurile să evolueze, prin exemplul personal și activitatea pe care o desfășurăm zi de zi. Indiferent de ce realizăm, ne dorim ca rezultatul obținut să ridice ștacheta mereu puțin mai sus. Pentru că, întotdeauna, schimbarea începe cu noi.

Avem încredere că, în timp, lucrurile se vor stabiliza, mai ales ca urmare a efectelor pandemie, care au afectat numeroase domenii și activități și au implicat o regândire completă a vieții noastre, a tuturor.

România beneficiază în continuare de un grad înalt de atractivitate din partea investitorilor străini. Frumusețea ei constă întocmai în faptul că aici încă mai sunt multe de făcut, este loc de mai bine, iar acest lucru poate reprezenta o adevărată oportunitate pentru cei curajoși să pășească pe drumul antreprenoriatului.

Doriți să vă extindeți viziunea de investiții și în alte orașe sau în orașe mai mici ale României?

La momentul de față rămânem axați pe dezvoltări în orașele în care suntem deja prezenți, respectiv Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava. Suntem atenți la oportunitățile care apar în piață și, bineînțeles, considerăm că există enorm de mult potențial, poate uneori chiar mai mult, și în orașele mai mici ale țării. În ceea ce ne privește însă, decizia alegerii oricărui nou proiect implică un cost de oportunitate. De aceea, optăm mereu pentru variantele care permit asigurarea unui impact în comunitate cât mai amplu.

Cum vedeți colaborarea cu UrbanizeHub pe viitor?

Apreciem foarte mult activitatea pe care o desfășurați, e mult efort invizibil în demersul de a pune bazele unei comunități. Mai ales a uneia axate în jurul unui concept vast, dar încă insuficient înțeles, cum este regenerarea urbană. Ne bucurăm de faptul că aduceți la lumină poveștile a extrem de multe organizații sau persoane cheie care chiar aduc valoare în comunitățile în care locuiesc. Sunt multe povești de succes în România, tineri care își doresc să facă o schimbare, să facă orașele în care locuiesc mai prietenoase, iar platforma UrbanizeHub credem că oferă vizibilitate întocmai inițiativelor de acest tip. Și tocmai dialogul între toate aceste entități ar putea face ca proiectele de mâine să fie și mai axate pe oameni, pe calitatea vieții și pe viitorul următoarelor generații.

Colaborarea cu voi este întotdeauna o plăcere, cu încrederea că tot ce faceți contează pentru comunități.

Raluca Munteanu, Tatian Diaconu, Mihai Danciu și Adina Vințan vor fi prezenți mâine la un UrbanTalks care face parte din campania Cum Clădim Comunitate și vom discuta despre puterea oamenilor în procesul de regenerare urbană. Ediția va putea fi urmărită aici.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.