România tocmai a decis să nu mai construiască termocentralele pe bază de cărbune pe care intenționa să le construiască. Decizia pare a fi afectată de ambientul european și pare să aibă legătură cu decizia UE de a se îndrepta mai clar către energia eoliană offshore. Totuși, în acest amalgam, energia geotermală câștigă tot mai multă relevanță, iar Uniunea Europeană stă tot mai rău din punct de vedere al stocării energiei, în comparație cu China sau SUA.
Ministrul Român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a anunțat că nu se vor mai construi centrale pe bază de cărbune pe teritoriul țării noastre. În acest sens, Complexul Energetic Oltenia pare că trebuie să își abandoneze ultimul proiect, acela de a construi o termocentrală de 600 MW în Rovinari. Conducerea CE Oltenia și-a rugat acționarii să ia o decizie care să aibă în vedere condițiile și tendințele pieței energetice din România și Europa.
Au existat, încă din 2012, discuții și negocieri cu parteneri chinezi de la Huadian, însă acestea au au fost suspendate în 2016, reluate în 2018, iar acum lucrurile par că au ajuns din nou într-un impas. CE Oltenia a fost lovită puternic de cotele de emisii impuse la nivel european și supraviețuiește, în momentul de față, datorită unor ajutoare din partea statului român. Organizația Bankwatch a observat că centrala de la Rovinari nu a fost inclusă în Planul Energetic Național, publicat în luna septembrie, Serbia și Bosnia fiind singurele țări din zonă care doresc încă să construiască centrale pe bază de cărbune.
Tendințele impuse de UE joacă, bineînțeles, un rol important pe piața energiei. Uniunea este liderul mondial în ceea ce privește energia regenerabilă offshore și se dorește continuarea acestui model, conform Comisarului European pentru Energie, Kadri Simson care a afirmat, zilele trecute, că trebuie ca Uniunea să valorifice această poziție, precum și potențialul fermelor eoliene marine. În acest sens, Comisia Europană a prezentat în 19 noiembrie și o strategie privind energia regenerabilă off-shore.
Energia geotermală este și ea tot mai actuală și mai relevantă în această căutare a unor alternative sustenabile ale cărbunelui. Folosirea energiei geotermale pe scară largă a fost până acum implementată doar în zonele vulcanice, unde căldura poate fi captată ușor, pentru a fi mai apoi transformată în electricitate. Totuși, există tot mai multe inovații și descoperiri în ceea ce privește acest tip de energie, mai ales cu privire la tehnicile de foraj.
Numeroase voci afirmă că energia geotermală este ieftină, de încredere și bineînțeles regenerabilă, dar că Europa nu este conștientă de potențialul acesteia. În ciuda reticenței, există numeroase exemple de orașe și regiuni care își asigură electricitatea tocmai prin intermediul acestui tip de energie. SUA, Indonezia și Filipinele sunt liderii globali ai energiei geotermale și cel puțin în cazul SUA, adoptarea acestei abordări are un impact direct asupra “războiului energetic rece” pe care îl duce cu UE și China.
Tot mai mulți experți ai domeniului, printre care și bine-cunoscuta firmă Wood Mackenzie, susțin că Europa este pe cale să piardă cursa stocării energiei, tocmai în fața SUA sau a Chinei. Stocarea energiei regenerabile reprezintă următoarea mare problemă a domeniului care trebuie soluționată, iar SUA pare că urmează să câștige această cursă. Astfel, în ciuda faptului că Europa continuă să aibă surse de energie regenerabilă proporțional mai numeroase și mai diverse, eforturile Uniunii nu se îndreaptă însă și înspre sub-domeniul stocării acestei energii produse.
În final, nu putem să nu ne întrebăm: cum și cât ar trebui să se alinieze România acestor tendințe europene și globale?
Surse: BGEN, NewEurope, Euractiv, Renewsbiz
Foto: BGEN, Idom/Shutterstock, Euractiv, Brinknews/Getty