home Orașe Verzi, Proiecte & Orașe, Tehnologie & Inovație Soluții inovatoare : cum poate contribui tehnologia la calitatea mediului

Soluții inovatoare : cum poate contribui tehnologia la calitatea mediului

Avansul tehnologic continuă să arate că poate avea un impact ecologic important asupra centrelor urbane din întreaga lume. De la copaci artificiali și structuri care absorb poluarea, până la pereți urbani vii, tehnologia adăpostește posibilități infinite, pe care municipalitățile trebuie să le exploateze în încercarea lor de a deveni orașe mai verzi. 

Există ideea conform căreia ecologia și grija față de mediul înconjurător sunt legate de progresul tehnologic într-un mod nefast. Cu toate acestea, tehnologia demonstrează, din ce în ce mai des, că poate genera soluții urbane fără precedent pentru problemele cu care se confruntă orașele noastre. 

Începutul lunii septembrie a marcat și o nouă adăugire peisajului urban al orașului francez Toulouse. Este vorba despre un copac artificial care poate absorbi aerul poluat și poate elibera, în schimb, aer curat. Mecanismul este unul destul de simplu în fapt – structura adăpostește micro-alge care se hrănesc cu dioxidul de carbon captat, asemenea plantelor, și eliberează oxigen curat. Firma producătoarea afirmă că uriașul de 5 metri poate purifica 200 de mii de metri cubi de aer în fiecare an. Acesta este echivalentul a 100 de copaci obișnuiți. 

Există numeroase alte idei de acest fel, care unesc potențialul tehnologic al secolului nostru cu dorința și nevoia de a avea aer mai curat în orașe. Așadar, acest copac artificial nu este nicidecum primul concept de dispozitiv de purificare a aerului, ci există numeroase alte astfel de practici. Cunoaștem faptul că China se confruntă cu o poluarea gravă a aerului, iar anumite măsuri în acest sens vin chiar de acolo. 

Beijing-ul a introdus, după patentarea conceptului de către un designer olanez, un turn de 7 metri care poate capta 30 de mii de metri cubi de aer în fiecare oră. Datorită unei tehnologii de ionizare, turnul produce aer curat. Acesta a fost instalat în centrul orașului Beijing în 2016 și a ajuns să fie preluat, ca model, și de alte centre urbane din Asia și Europa. 

Conceptul CityTree este, probabil, cel mai cunoscut din această listă. Acest zid viu integrat în peisajul urban poate fi găsit deja în mari orașe precum Londra, Oslo sau Amsterdam. Sistemul de irigare a plantelor este asigurat de panouri solare, iar acest “mobilier stradal” verde curăță aerul pe care l-ar putea purifica, în mod normal, 275 de copaci. 

Ultima invenție a aceluiași designer olandez vizează tot purificarea aerului din zonele urbane. Este vorba despre un panou publicitar imens care folosește un anumit tip de rășină pentru a curăța aerul de poluanți. Panoul pe care puteți să îl vedeți în imaginea de mai jos este amplasat lângă o șosea din Monterrey, Mexic. Tehnologia fotocatalitică pe care se bazează procesul de purificare folosește energia solară pentru a descompune particulele poluante. 

Moda mobilierului stradal urban care îmbină tehnologia cu grija pentru mediu și pentru cetățeni este în plină dezvoltare. Există tot mai multe inițiative deosebite în acest sens, tot mai multe firme în acest domeniu și totodată mai multă deschidere ca niciodată din partea oficialităților în a adopta astfel de soluții pentru problemele urbane stringente. 

Sursă: theStar

Foto: Ens-cleanair, theStar, inHabitat, offloadMedia




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.