Regenerarea centrului istoric napoletan, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, va fi realizată în urma absorbției de fonduri europene, valorând cca 1 miliard de euro – sumă ce va fi alocată restaurării patrimoniului cultural și dezvoltării infrastructurii curente. Bijuteria Europei, așa cum afirmă Comisarul European pentru Politică Regională – Corina Crețu, cunoaște de câțiva ani o transformare identitară continuă, iar acțiunile concrete de revitalizare urbană nu au rămas neobservate de reprezentanții de la Bruxelles.
Patrimoniul arhitectural românesc se remarcă ca o resursă culturală și identitară extrem de generoasă, ce merită a fi cultivată și pusă în valoare. Spre exemplu, Timișoara deține un număr impresionant de clădiri situate în zone istorice protejate sau de protecție: peste 14.000, însă atunci când vine vorba despre imobile care se află în stare accentuată de degradare, procentul este unul sumbru: peste 90%.
În acest context, asociația Expose Architecture, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Consulatul Republicii Italiene la Timișoara, împreună cu Registrul Urbaniștilor din România, Camera de Industrie și Comerț a Italiei și UrbanizeHub România, cu patronajul Școlii de Restaurare a Universității La Sapienza din Roma, au inițiat proiectul Timișoara Premium Exposed City.
Derulat în premieră națională absolută, proiectul Timișoara Premium Exposed City este primul program din România, bazat pe parteneriatul de tip privat – privat și înglobează 5 dimensiuni conective: mediul de afaceri național și internațional, mediul diplomatic, mediul instituțional-public, mediul academic și profesional de expertiză integrată și mediul nonguvernamental.
2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural și momentul TM2021 – Capitală Culturală Europeană constituie prilejul prin care asociația din Timișoara a demarat un amplu parcurs de informare și sensibilizare a opiniei publice și a tuturor factorilor de decizie implicați în acest demers, cu privire la problematica complexă de restaurare și intervenție imediată pe clădirile istorice – Manifest pentru Patrimoniu. După expoziția-manifest de la Roma, următoarea destinație este Napoli – metropola urbană care a înregistrat un progres remarcabil în sfera regenerării urbane și locul în care schimbul de bune practici va fi facilitat de către municipalitate și actorii implicați în transformarea orașului.
Scopul proiectului Timișoara Premium Exposed City este stimularea implicării mediului de afaceri privat în restaurarea imobilelor de patrimoniu, pentru:
- a crește, până în 2021, numărul de clădiri istorice restaurate;
- a crea și promova pe termen lung branding-ul de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european;
- a contura comunități care să contribuie la emanciparea culturală și dezvoltarea socio-economică a orașului.
Realizarea proiectului Timișoara Premium Exposed City este posibilă prin:
- o nouă abordare, de tip „bottom-up”;
- acțiuni punctuale de tip parteneriat privat-privat, între proprietarii imobilelor istorice și investitori, care replicate pe mai multe imobile, creează un pattern recognoscibil la nivel de oraș;
- susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu (în timp, fiind creat cadrul social, economic, de expertiză și control pentru gestionarea responsabilă și profesionistă a intervențiilor asupra patrimoniului arhitectural construit).
Rezultatul proiectului va fi propulsarea unui parcurs arhitectural și turistic al centrelor istorice ale Timișoarei (Cetate, Iosefin, Fabric), care vizează clădirile restaurate, parcurs dublat de un puternic brand de identitate de patrimoniu pentru oraș, generat de transferul reciproc de imagine clădire – investitor.
Proiectul este structurat pe mai multe etape, realizate succesiv și repetitiv, până la atingerea scopului și conturarea rezultatului dorit. Stadiul curent al proiectului – momentul negocierilor directe pentru stabilirea parteneriatelor privat-privat, pentru primele imobile selectate. În paralel, se pregătește primul apel pentru constructori și al doilea apel către proprietari și investitori.
Etapa de identificare a primelor clădiri viabile pentru proiect a fost finalizată și a fost urmată de primul apel către investitori. Cooptarea acestora se va face prioritizat, pornind de la nivel local, regional, național și apoi la cel european/internațional.
În cadrul vernisajului ce va avea loc marțea aceasta la Napoli, asociația timișoreană îi va avea ca invitați pe asociația REcult și colectivul TERRApia. Ei vor aduce în atenție proiectul cultural Despre pământ. Oamenii și casele lor – o inițiativă de valorificare a arhitecturii tradiționale din pământ, inspirând o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra patrimoniului rural existent, răspândit în România.
În România, restaurarea arhitecturală este o nișă de branding și marketing încă nevalorificată suficient. Conservarea clădirilor de patrimoniu este un simbol al longevității, al trăiniciei valorilor culturale și al inovării.
Oamenii intuiesc potențialul regenerării urbane, dar conștientizează prea puțin impactul generat prin puterea exemplului. Restaurarea unei clădiri amplifică sentimentul de apartenență la comunitate și concentrează atenția asupra inițiativelor de responsabilizare colectivă, atrăgând după sine recunoașterea socială.
Photo&Video: Expose Architecture, TERRApia
Autor: Paula Ardelean