home Comunitate, Orașele Viitorului, Regenerare Urbană Urban Talk: Regenerare prin puterea comunităților

Urban Talk: Regenerare prin puterea comunităților

Caracterul eterogen al comunităților urbane este tocmai factorul esențial care poate produce dezvoltare și bunăstare pentru cetățeni. Energia acestor comunități este stimulată de lideri urbani, care prin acțiunile lor reușesc să genereze proiecte și să construiască poduri de colaborare, mânați de o ideea de inovare. Pentru acest Urban Talk, am avut alături de noi tocmai astfel de lideri urbani din domenii distincte – Alexandrina Dinga (Civica Iași), Rarița Zbranca (Centrul Cultural Clujean), Andrei Dănilă (Made in Iași), Costi Andriescu (Iași Orașul Bicicletelor). 

Alături de gazda talk-ului, Grațian Mihăilescu, invitații noștri au încercat să ofere răspunsuri competente la întrebări la fel de competente și universale. Ce sunt industriile inovatoare și cum pot transforma orașele? Cum construim orașe creative și care este rolul culturii, al industriei IT și al antreprenorilor în dezvoltare? Ce exemple avem deja în România și cum ar trebui ele să inspire alte orașe și comunități?

Activismul civic capătă un rol central în contextul potențialului de regenerare urbană. Orice analiză serioasă care vizează – în ultimă instanță – dezvoltarea urbană, trebuie să plece de la identificarea nevoilor sociale stringente. Acest lucru poate fi realizat prin platforme de consultare a comunității. Mai mult, astfel de inițiative de consultare au dovedit până acum că stereotipul cetățenilor care “nu vor să se implice” este unul fals, în mare parte. Prin urmare, identificarea unei nevoi poate genera o soluție urbană, care poate duce, la rândul ei, la planuri concrete care pot fi testate și operaționalizate. 

Potențialul comunităților începe să fie tot mai evident și multe domenii de activitate și investiție caută să-l valorifice. În aceeași măsură, transformarea urbană poate avea loc, în mod direct, prin cultură. Valoarea dezvoltării prin intermediul culturii trebuie conștientizată tocmai pentru că toate activitățile unei societăți sunt definite de și într-un context cultural clar, de care trebuie să fim conștienți. În aceeași măsură, contextul cultural poate aduce împreuna oameni din domenii deosebit de diferite și poate facilita un spirit de colaborare necesar dezvoltării urbane durabile. 

Transportul alternativ și variantele inovatoare de mobilitate urbană sublinează, de asemenea, importanța colaborării. Orice eco-sistem urban se hrănește cu această colaborare, indiferent dacă vorbim despre piste de biciclete sau despre firmele din industria IT, care pot facilita comunicarea inter-disciplinară și intra-socială. În aceeași ordine de idei, există și posibilitatea atragerii unor venituri din partea industriei IT – fonduri care pot fi mai apoi redirecționate către o transformare concretă. În ultimă instanță, administrația trebuie să știe că se poate baza pe comunitatea pe care o reprezintă pentru un proces colaborativ de succes. 

Acest talk face parte din campania de comunicare pe subiecturi regenerării urbane, dezvoltată în parteneriat cu Iulius Group. Vă invităm să-l urmăriți în întregime aici: 

Foto: HexagonS&I, ITDP, Deloitte




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.