home Comunitate, Cultură Urbană, Proiecte & Orașe, Societate Civilă Urban Talks – Implicarea cetățenilor

Urban Talks – Implicarea cetățenilor

În cadrul campaniei “Shaping Sustainable Cities” realizată de UrbanizeHub împreună cu Ambasada Olandei din România, vă propunem o dezbatere legată de cetățeni și importanța implicării acestora în dezvoltarea urbană. Vă propunem, așadar, să asistați la o discuție – între gazda noastră, Alex Glod și invitatul Servaz van Berkum, pilon al comunității Pakhuis de Zwijger – o platformă de inovare urbană din Amsterdam. 

Ideea că orașele trebuie să fie construite și să se modeleze în jurul cetățeanului nu este una recentă, dar implementarea efectivă a conceptului de implicare activă are anumite lacune. Vă invităm să aruncați o privire unui model olandez în acest sens. Pakhuis de Zwijger organizează evenimente și facilitează comunicarea intra-urbană asupra unui număr de domenii, de la sustenabilitate, la urbanism, arhitectură și transport.

Scopul unor astfel de eforturi este de a aduce într-un spațiu comun cetățeni care se pot implica în procesul decizional, dorindu-se a se ajunge, astfel, la crearea unei societăți ideale. Guvernarea societății și mai ales a orașelor nu este doar treaba guvernului central, ci este sarcina noastră, a tuturor. Olanda este printre primele țări europene, când vine vorba de densitatea populației. Acest lucru a făcut, de la început, ca nevoia de comunicare si cooperare să fie mult mai stringentă. Olanda a fost “forțată” să își dea seama că, datorită densității extrem de sporite, cetățenii pot găsi soluții inter-disciplinare la problemele urbane prezente. 

“Știm că ceva mereu se întâmplă, atunci când punem oamenii împreună” spune Servaz van Berkum, comentând asupra importanței dialogului intra-comunitar. 

Acest dialog intra-comunitar trebuie însă să plece de la un numitor comun, de la anumite premise. În primul rând, este nevoie de o deschidere personală, mentală, a populației. Cu alte cuvinte, receptivitatea cetățeanului atunci când este confruntat cu idei contradictorii modului său de gândire este esențială pentru un dialog benefic, care poate aduce soluții reale. 

Dialogul trebuie să aibă loc pe fundamentul unor principii precum respectul și receptivitatea. Mai mult, modul efectiv în care dialogul este gândit si conceput din capul locului are un impact tocmai asupra calității dialogului în sine. Este nevoie așadar, de condiții propice, gândite și implementate cu scopul de a facilita dialogul. Chiar și în condițiile pandemiei actuale, platforma Pakhuis de Zwijger reușește încă să organizeze evenimente, folosindu-se de platforme online, televiziuni, etc. Normele de distanțare nu împiedică procesul, dacă premisele și mai ales spațiul și modul de desfășurare al discuțiilor sunt gândite bine. 

Accesul la dialog trebuie să fie unul deschis, gratuit și facil. Astfel de dilaoguri pot exista independent, nu trebuie să fie neapărat susținute sau finanțate de guvernele locale. Abordarea municipalității Amsterdam a fost de la început una incluzivă. S-a dorit construirea orașului, de la zero, cu ajutorul, la sfatul și după consultarea cetățenilor. Această abordare a ușurat procesul decizional și a facut ca lumea sa poata participa activ în cadrul lui. 

Există azi un nivel ridicat de scepticism față de politicieni și oficialități în general. Implicarea activă este obligatorie tocmai pentru ca acest nivel de scepticism să scadă, gradual. Informarea este o alta premisă, alături de transparență. De ce se iau anumite decizii, de ce e nevoie de aportul individului? Ce fel de contribuții poate aduce cetățeanul de rând?

Vă invităm să aruncați o privire proiectelor desfășurate de platforma Pakhuis de Zwijger aici și să urmăriți varianta completă a podcast-ului nostru aici. 

Foto: EU-EC, Youtube




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.