home Arhitectură & Design, Orașe Verzi Urban Talks – Orașe verzi

Urban Talks – Orașe verzi

În cadrul campaniei “Shaping Sustainable Cities” realizată de UrbanizeHub împreună cu Ambasada Olandei din România, vă propunem un episod al podcast-ului dedicat orașelor verzi. Mai exact, asistăm la o discuție – între gazda noastră, Alex Glod și invitatul Victor Dijkshoorn, arhitect peisagist olandez – despre importanța și potențialul spațiilor verzi în marile orașe și despre modalități inovatoare prin care administrația, firmele private și dezvoltatorii imobiliari pot integra spațiile verzi în peisajul nostru urban. 

Spațiile verzi sunt diferite de spațiile urbane cu care suntem obișnuiți – este nevoie de o altfel de gândire în implementarea lor, este nevoie de un alt fel de mentenanță, există nevoi diferite și așa mai departe. 

România trece, în momentul de față, printr-o explozie imobiliară incredibilă – zona capitalei este un exemplu bun în acest sens. Cum integrăm și spațiile verzi în această dezvoltare? Ei bine, cu o aboradare integrată. Angajarea și implicarea arhitecților peisagiști ar fi un prin pas. Spațiile verzi adus o valoare adăugată unui loc, chiar și unei clădiri. Spațiile verzi fac ca o zonă să fie mai locuibilă.

Totul începe de la nevoia de colaborare – colaborarea autorităților cu arhitecți peisagiști și cu populația unui cartier sau unei zone. Este nevoie de un grad mai înalt de implicare al cetățenilor unui anumit cartier în evoluția urbanistică a locului. În acest sens, societatea civilă din România trebuie să fie mai activă și să se remarce prin proiecte care permit locuitorilor unei zone să aibă un cuvânt de spus în dezvoltarea zonei respective. 

Oamenii apreciază spațiile verzi în zonele în care locuiesc și sunt dispuși să plătească în plus dacă blocul în care cumpără un apartament dispune de un spațiu verde în apropiere. Există un consens că ultimul deceniu a marcat o adevărată explozie a dezvoltării imobiliare – în aceste circumstanțe, spațiile verzi devin tot mai importante și mai relevante, în ciuda altor provocări și dificultăți urbanistice. 

Potențialul spațiilor verzi este vizibil în numeroase privințe. Pe lângă îmbunătățirea calității aerului și a traiului cetățenilor, astfel de locuri contribuie inclusiv la atenuarea caniculei și evitarea inundațiilor. Mai mult, impactul social este unul evident – o zonă verde mai mare are puterea de a atrage oameni dintr-un întreg cartier, așa cum se întâmplă deseori cu parcurile mai mari. 

Vă invităm să urmăriți podcast-ul în întregime pentru a vedea exemple de proiecte concrete în care zone întregi au fost refăcute. Victor Dijkshoorn ne prezintă spații care au fost demolate, refăcute, regândite și în care au fost integrate și prioritizate spațiile verzi. Nevoia de socializare este tot mai acută în ziua de azi, iar tendința de socializare și deplasare doar în propriul cartier este cu atât mai puternică acum, din cauza pandemiei. Mai mult, centrele orașelor tind să devină aglomerate și turistice, iar oamenii își doresc tot mai frecvent oportunități de recreere mai apropiate de locuința proprie. 

În ultimă instanță, există un proces firesc de integrare a spațiilor verzi în centrele urbane, iar acest proces cere timp, precum și îndeplinirea unor premise, precum permiterea unei colaborări avansate între actorii relevanți. Așadar, avem nevoie de timp, dar avem nevoie și de o societate civilă mai activă, care să educe și să faciliteze procesul de integrare. Spațiile verzi nu sunt prioritizate în acest moment în dezvoltarea urbanistică a orașelor noastre, dar lucrurile stau așa pentru că ne aflăm doar la început de drum. 

Vă invităm să aruncați o privire proiectelor dezvoltate de compania VIC Landscapes aici și să urmăriți varianta completă a podcast-ului nostru aici. 

Surse și video – Youtube, VicLandscapes

FotoGeographical




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.