home Industrii Creative, Regenerare Urbană Urban Vision – pictura murală pentru reabilitarea urbană

Urban Vision – pictura murală pentru reabilitarea urbană

Atitudinea ușor rezervată a comunității și a autorităților față de arta stradală a îngreunat procesul de transpunere a acesteia în spațiul public și a inhibat familiarizarea societății cu obiectivele pe care artiștii le urmăresc: promovarea culturii locale și punerea în valoare a locurilor cu caracter auster.

Există multe motive pentru care oamenii sunt reticenți față de acest tip de artă, însă aspectul cel mai des invocat este confundarea artei urbane cu vandalismul. Rolul noțiunii de street art urmărește în principal diferențierea esteticului, a înfrumusețării fațadelor clădirilor unui oraș și a spațiului public, față de distrugerea sau degradarea acestora în timp.

În demersul artiștilor pentru reabilitare urbană prin intermediul picturii murale au existat de-a lungul timpului impedimente din partea autorităților locale, care nu au autorizat folosirea sectorului public în scopul cultivării acestui tip de artă.

arta-urbana-pictura-murala-5

Începând însă cu anii 2000, în România a început să prindă contur conceptul de „artă stradală”, venit să preîntâmpine degradarea spațiilor publice și să producă un impact vizual armonios, dinamizând privirile trecătorilor și menajând implicarea artiștilor locali pentru a-și exprima creativitatea în fața comunității de apartenență, promovând astfel cultura locală și în rândul vizitatorilor care vor să se bucure de spațiul românesc.

Fenomenul street art, deși predispus presiunilor sociale, a cunoscut și finalizarea unor proiecte de succes, care s-au bucurat de susținerea organismelor locale abilitate și au creat un spațiu destinat exclusiv promovării activităților cultural-educative și implicarea directă a comunității în cadrul acestora.

Asociația culturală Urban Vision, îndrumată de artistul devean Davidoni Lucian, cunoscut sub pseudonimul Treipic, a înțeles nevoia de transfomare a locațiilor cu potențial pozitiv și a materializat elementele de artă contemporană pe structurile fostelor depozite de muniție ale bazei militare localizate la Gothatea, județul Hunedoara, care în prezent formează „Gurasada Park”, o locație destinată organizării de evenimente cu impact cultural, precum festivaluri de muzică sau workshopuri de creație.

arta-urbana-pictura-murala-4

Parcul pune la dispoziție și un spațiu de practicare a activităților sportive în aer liber precum: parcurgerea traseelor de escaladă, tiroliană sau trasee destinate cicliștilor.

Redefinirea clădirilor aflate în incinta parcului a ajustat valoarea locației, transformând-o într-un punct de atracție turistic ce oferă o călătorie vizuală autentică, dar și într-un resort tranzitat de comunitatea locală pentru a-și fructifica activitățile din timpul liber.

„Gurasada Park” este astfel un exemplu în care a fost stimulată implicarea municipalității în extinderea rețelei de turism local.

Rolul artei urbane a fost augmentat în rândul societății, comunitatea înțelegând efectele pozitive produse cu ajutorul afirmării artiștilor ce au contribuit la acest proiect.

arta-urbana-pictura-murala-3

Urban Vision a fost parte integrantă și în cadrul „Festivalului Internațional de Street Art”, desfășurat în perioada 22-28 august 2016, în municipiul Sibiu, de această dată aflați în colaborare cu Art Factory Transylvania și beneficiind de suportul autorităților locale, reușind să îmbrace în pictură murală mai multe instituții de învățământ sibiene.

Contribuția adusă stilizării clădirilor este valorificată în prezent prin organizarea săptămânală a tururilor pe bicicletă, oferind vizibilitate reabilitării urbane prin artă murală.

Proiectele marca Urban Vision vor avea continuitate în următoarea perioadă în regiunea de Vest a României, în municipiul Deva, județul Hunedoara, unde vor utiliza pictura murală pentru împrospătarea esteticii câtorva instituții de învățământ, de această dată mizând și pe procesul de observare și învățare e a tehnicilor utilizate în pictura murală în rândul elevilor.

Autor: Paula Ardelean, contributor UHub

Photo: Davidoni Lucian




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.