home Comunitate, Proiecte & Orașe 12 echipe au intrat în incubatorul de soluții UrbanLab for Green Cities!

12 echipe au intrat în incubatorul de soluții UrbanLab for Green Cities!

UrbanLab for Green Cities este un laborator de inovare dedicat transformării orașelor în comunități sustenabile și inteligente printr-un proces participativ. Organizat în multiple orașe din România din 2017 încoace, UrbanLab a creat, de-a lungul anilor, un spațiu unic pentru generarea de idei inovatoare și soluții pentru provocările urbane. În fiecare ediție, participanții – fie că sunt cetățeni activi, antreprenori sociali, studenți sau profesioniști în diverse domenii – au avut ocazia să propună idei creative pentru a contribui la viitorul verde al orașelor.

Pentru prima dată de la debutul acestui program, în 2024 extindem formatul printr-un incubator de trei luni, gândit să ofere susținere și resurse pentru implementarea ideilor propuse de 12 echipe, selectate în urma concursurilor de idei din 2023 și 2024. Acestea vor beneficia de mentorat, resurse tehnice și sprijin pentru a dezvolta soluții viabile și a pregăti lansarea unor proiecte pilot.

Programul de incubare urmărește să ducă aceste idei inovatoare la nivelul următor, oferindu-le o validare concretă și susținând participanții în planificarea și testarea soluțiilor propuse. Prin această etapă suplimentară de incubare, UrbanLab for Green Cities consolidează angajamentul nostru față de inovație socială, educație antreprenorială și implicarea comunității, și sprijină crearea de soluții sustenabile pentru orașele de mâine.

CALENDARUL 

Participanții vor beneficia de un proces facilitat de dezvoltare, validare și consolidare a soluțiilor în proiecte pilot prin sesiuni de mentorat și training în 3 etape:

Etapa 1: Validarea și adresarea nevoilor audienței (Noiembrie – Decembrie 2024): În această etapă, echipele își vor defini clar problemele pe care proiectele lor doresc să le rezolve și vor începe procesul de validare.

Etapa 2: Validarea și consolidarea soluției detaliate (Decembrie 2024 – Ianuarie 2025): Aici, ideile vor fi rafinate și transformate în soluții detaliate, pregătite pentru implementare.

Etapa 3: Planificarea și prezentarea proiectului pilot (Ianuarie – Februarie 2025):  Echipele își vor prezenta soluțiile finale, pregătindu-se pentru integrarea acestora în proiecte reale.

Proiectele pilot rezultate vor fi fie propuse pentru integrare în mecanismele de bugetare publică existente, fie implementate prin parteneriate public-private la nivel local.

Cele 12 echipe calificate în prima ediție a incubatorului UrbanLab for Green Cities au fost selectate dintre câștigătorii ultimelor două ediții organizate la București (noiembrie 2023 și octombrie 2024) și ediția de la Suceava din octombrie 2024.

BUCUREȘTI 

7 echipe din București au reușit să intre în incubatorul de idei. Printre soluțiile propuse se numără: 

  • Convergence Center – transformarea spațiilor de carosabil neutilizate sau utilizare greșit în spații verzi
  • NEPOT – economie circulară la nivel local prin gestionarea deșeurilor voluminoase
  • Come-unity – amenajarea de spații verzi cu componente comunitare
  • LibeRide – program de educație rutieră pe bicicletă și încurajarea mobilității active
  • PARCUL BASARABIA 98 ABC – gestionarea deșeurilor din Parcul Basarabia 98
  • GREEN ACT – reducerea actelor de vandalism și dezvoltarea peisagistică în arealul zonei Basarabia 84-96 

SUCEAVA

Suceava oferă incubatorului de idei 5 propuneri pentru a fi dezvoltate. Soluțiile care au fost propuse sunt:

  • Drug Bin – un sistem inteligent de colectare a medicamentelor expirate
  • Oamenii Pădurii – păduri urbane cu funcțiuni mixte pentru o varietate de utilizatori din Suceava, realizate prin cartarea plantelor și implicarea directă a comunității locale
  • BRCT – grup de lucru interdisciplinar în relație cu administrația publică pe proiecte de dezvoltare urbană cu principii sustenabile
  • Gustă din Bucovina – un proiect de integrare a producătorilor locali pentru a diminua amprenta de carbon de pe urma marilor lanțuri de aprovizionare
  • ReGen – un mecanism inteligent de captare și reutilizare a apei pentru irigarea urbană.

Proiectul „Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring” – EEA Partnership Suceava x Stavanger” este finanțat din granturi SEE și Norvegiene prin Fondul pentru Relații Bilaterale și este implementatde UEFISCDI în parteneriat cu UrbanizeHub alături de parteneri strategici, locali și europeni.

Parteneri Strategici Suceava: Primăria Municipiului Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Nordic Edge, University of Stavanger, City of Stavanger. Susținători: ASSIST Software România. Parteneri locali: InBusiness Club, Asociația Tineri de Succes.

Parteneri Strategici București Sector 2: Primăria Sectorului 2 București, Universitatea Tehnică de Construcții București. Parteneri locali: The Entrepreneurship Academy, X Architecture & Engineering, Embassy of the Kingdom of the Netherlands.

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.