După ce a anunțat în premieră pentru România la UrbanTalks Brașov inițiativa 100 climate-neutral citites by 2030, Laura Hetel lansează invitația către Municipiul Oradea să își depună candidatura!
Comisia Europeană așteaptă o asumare din partea orașelor pentru proiectul dedicat transformărilor verzi. Această asumare se va face printr-un contract semnat public între administrația publică și Comisia Europeană. După semnare, comisia oferă eticheta de misiune pentru orașele selectate, etichetă care prioritizează accesul către diverse finanțări europene. Laura Hetel, policy officer în Comisia Europeană, a vorbit la UrbanTalks Oradea despre proiect, prilej cu care a lansat invitația către municipiul bihorean să se înscrie pentru misiune:
„Oradea mi se pare un candidat fantastic pentru misiune. Am avut un info session pe 20 octombrie și sper că reprezentanții din Oradea au participat la acest seminar. Din ceea ce am citit despre oraș, despre inițiativele verzi, proiectele pe care le-a avut pe fonduri europene mi se pare că lucrurile sunt deja în mișcare și am fi onorați să avem șansa să vă ajutăm să închideți diferența care există între ambițiile orașului, nivelul de viziune, suportul pe care îl aveți din partea cetățenilor și ceea ce se întâmplă la nivelul implementării. Dacă am putea să aducem la același nivel viziunea și implementarea, ar fi un lucru extraordinar. Asta încercăm să facem și în misiune pentru că acest Climate City Contract, care va fi dezvoltat odată ce orașul este acceptat în misiune, va fi complementat clar de un plan pentru investiții sub formă de funding, financing, dezvoltăm instrumente pentru Banca Europeană pentru Investiții și cu alte programe europene. Aveți o invitație foarte caldă din partea mea să considerați acest program. Apelul pentru a fi acceptat în misiune se deschide săptămâna viitoare, pe 25 noiembrie, va fi lansat într-un eveniment de la Comitetul Regiunilor aici în Bruxelles”, a lansat Laura Hetel invitația către Municipiul Oradea pentru Misiunea 100 Orașe neutre climatic până în 2030.
Cum ajungem să îndeplinim misiunea?
Laura Hetel a discutat despre schimbarea modului de gândire atât din partea administrației locale cât și a Comisiei Europene. Schimbarea de paradigmă implică mutarea concentrării de la inovarea punctuală în anumite sectoare către intervenții sistematice în toate zonele de interes ale orașului.
„Este foarte important pentru un oraș să-și înțeleagă punctul de plecare. Mi se pare că foarte multe orașe nu înțeleg încotro se îndreaptă pentru că gândesc foarte sectorial sau prea concentrat pe ce se întâmplă în clădirea primăriei, nu discutând cu actorii din oraș și asigurându-se că există suport local pentru această viziune. Legat de schimbările politice din oraș, mi se pare că misiunea intervine foarte mult pentru că atunci când semnezi un contract semnat public de către primar reprezentând orașul și Comisia Europeană, un contract la care asistă toate companiile locale, universitățile, școlile și unde sunt informați cetățenii are o valoare foarte mare. Se transmite un mesaj că aceasta este traiectoria pentru următorii opt sau zece ani. Oamenii se vor schimba, dar prioritățile rămân acolo. Același lucru se aplică și în planul de investiții. Mi se pare că transformarea este foarte grea pentru orașe pentru că nu își închipuie cum vor ajunge să obțină acele investiții și mai ales în ce secvență să le eșaloneze pentru a ajunge la rezultatul final. Probabil că reușesc să facă 15% dintr-o transformare într-un sector, dar ar trebui să există continuitate în aceste investiții, pentru ca până la urmă să poți lega, de exemplu, sistemul energetic de cel de transport. Aici intervine beneficiul misiunii, care se uită la oraș ca la un agregat de sisteme care trebuie să funcționeze împreună. Cred că este foarte important să arăți cetățenilor un exemplu. Ce înseamnă pentru oameni transformarea verde? Că transformați o stradă, o piață, un mod de a călători din punctul A în punctul B… cred că este important să le arătați poza de dinainte și după. Să le spuneți că asta am putea să fim, să se uite la exemplu și să își imagineze că e transpus la nivel de oraș. Să își dea seama că lucrurile sunt posibile cu suportul lor, că Primăria este acolo împreună cu comunitatea locală pentru a se asigura că lucrurile promise se vor întâmpla până când am promis că le facem”, a punctat Laura Hetel.
Vă invităm să urmăriți întreagă intervenție a Laurei Hetel, de la 1:35:00, împreună cu celelalte intervenții de la UrbanTalks Oradea accesând linkul de mai jos.