home Evenimente, Industrii Creative, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe, Societate Civilă, Tehnologie & Inovație Transilvania IT Cluster derulează proiecte pentru conștientizarea impactului tehnologiei asupra comunităților

Transilvania IT Cluster derulează proiecte pentru conștientizarea impactului tehnologiei asupra comunităților

Era digitală poate însemna și o nouă eră pentru administrația publică! Transilvania IT Cluster lucrează activ pentru a face ca lucrurile să se întâmple pentru comunitățile din regiunea Nord-Vest. Bianca Muntean a vorbit la UrbanTalks Oradea despre succesele clusterului și modul de abordare al provocărilor legate de tehnologizare.

Transilvania IT Cluster crede că tehnologia este o unealtă extrem de importantă pentru tranziția verde. Cu toate acestea, administrațiile publice din România nu se folosesc la maximum de potențialul pe care digitalizarea îl poate avea pentru o mai bună guvernare locală. Ca atare, clusterul și-a asumat misiunea de a capacita actorii din comunitate și a-i transforma în agenți ai schimbării.

„Scopul activității noastre este să implicăm zona de business, administrație publică și comunitate. Încercăm să propunem diverse variante de colaborare, să identificăm și să orchestrăm resurse pentru a crea sinergii între diverse inițiative și proiecte care se derulează la nivel local și regional. Contează foarte mult puterea exemplului, iar câteva dintre proiectele pe care le-am derulat și le putem multiplica sunt proiecte din zona de formare a resursei umane. Ne dorim să contribuim la zona de conștientizare a rolului tehnologiei și a modului în care tehnologia poate fi folosită atât în activitățile economice cât și de comunitate. Avem un proiect care ne este foarte drag și îl tot dezvoltăm în fiecare an. Se numește Seniorii Digitali, prin care învățăm persoanele vârstnice să folosească tehnologia. Alte două proiecte care au legătură cu tema conferinței UrbanTalks și care pot fi replicate la nivelul Oradei sunt  Reflow, care se referă la zona de economie circulară și monitorizarea eficienței energetice a consumului de energie în clădirile publice folosind tehnologia, și proiectul Urban Innovative Action, implementat împreună cu administrația din Baia Mare, pentru decontaminare a solului dar și de coagulare a comunității de start-upuri care au idei de start-up din domeniul verzificării”, a explicat Bianca Muntean la UrbanTalks Oradea.

Până în acest moment, Transilvania IT Cluster a desfășurat proiecte dedicate dezvoltării resursei umane și colaborării segmentului administrație-cetățeni-experți. „Taberele de inovare (Innovation Camps) sunt un prilej excepțional în care comunitatea poate să pună resurse, oameni cu experiență provenind din diverse zone (universitar, administrație publică, ONG, simpli cetățeni) timp de două-trei zile să stea împreună încercând să rezolve stringente ale comunității pe care o reprezintă.  Practic este un eveniment de co-creare în care experți din diferite domenii lucrează la rezolvarea unor provocări (challenge-uri), care sunt menite să rezolve diverse probleme ale comunității. Am desfășurat trei ediții Innovation Camp până acum, practic este un model exersat de noi , care a dat rezultate foarte bune și a fost mereu primit de experții care au participat la aceste ediții și ne-ar plăcea foarte mult să organizăm la Oradea o astfel de ediție în viitor. . Mai bine de jumătate din proiectele depuse în urma acestei tabere de inovare se află în curs de implementare. În urma unei astfel de tabere s-a decis participarea orașului Cluj-Napoca în competiția pentru cele mai inovative orașe în 2020 și a fost selectată printre finaliști […] Cu siguranță, nici organizația pe care o reprezint și nici echipa mea nu are toate ingredientele succesului. Ne pricepem foarte bine la relații internaționale, la reprezentare de comunități la nivel european și internațional. Știm să unim punctele, să identificăm resurse și de asta spun că în comunități în momentul în care ajungem să cunoaștem expertiza fiecărui actor, dacă există deschidere, transparență și comunicare se pot face lucruri fantastice cu un impact puternic. De unii singuri ne e mult mai greu. Nu ne dorim să propunem soluții pentru administrația publică locală, dar ne dorim să conlucrăm și să oferim acea parte din expertiza noastră care va face ca lucrurile să se întâmple”, a mai spus Bianca Muntean, Cluster Manager Transilvania IT.

Vă invităm să urmăriți întreagă intervenție a Biancăi Muntean, de la 2:21:00, împreună cu celelalte intervenții de la UrbanTalks Oradea accesând linkul de mai jos.

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.