home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe La Cluj, cetățenii aleg proiectele ce vor primi finanțare

La Cluj, cetățenii aleg proiectele ce vor primi finanțare

Primul proces online de bugetare participativǎ din România a fost implementat la Cluj. Conceptul bugetarării participative urmǎrește îmbunǎtǎţirea vieţii pe plan local, prin încurajarea cetǎţeniilor în definirea prioritǎţiilor și a obiectivelor de investiţii. Membrii comunitǎţii urbane au astfel posibilitatea unei implicǎri directe în deciziile de cheltuire a banilor care aparţin bugetului local.

UrbanizeHub a mai scris despre demersul de bugetare participativă din Cluj în luna mai, atunci când proiectul abia fusese anunțat. De atunci, pe platformă au apărut multe proiecte interesante.

Peste 120 de proiecte eligibile au fost înscrise în prima rundǎ de votare, urmând sǎ existe, de asemenea și o a doua rundǎ, înaintea validǎrilor voturilor și a afișǎrii rezultatelor finale în 27 noiembrie.

Începând cu data de 2 octombrie 2017, toate persoanele majore care locuiesc, muncesc sau studiazǎ în Cluj-Napoca au avut posibilitatea sǎ voteze proiectele înscrise în cadrul acestui program de bugetare participativǎ. Din cele 338 de propuneri înaintate iniţial, Comisia tehnică de analiză din cadrul Primăriei a declarat 126 de proiecte ca eligibile.

Propunerile înaintate s-au încadrat într-una din aceste categorii:

  • Alei, trotuare și zone pietonale
  • Amenajare spații publice
  • Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației
  • Infrastructură educațională și culturală
  • Spații verzi și locuri de joacă
  • Orașul digital

bugetare participativa cluj

Pânǎ în data de 22 octombrie, deadline-ul primei etape de votare, orice persoanǎ care îndeplinește condiţiile menţionate anterior, a avut posibilitatea de a exprima 6 voturi, pentru proiecte diferite. Etapa finalǎ de vot va oferi însǎ doar un singur vot per cetǎţean, pentru un singur proiect din toate domeniile.

În final, cele 15 propuneri care au primit cele mai multe voturi vor fi implementate de Primǎria Cluj-Napoca începând cu anul 2018. Ele vor beneficia de o finanţare maximǎ de 150.000 de euro, inclusiv taxa pe valoare adǎugatǎ, bani alocaţi în totalitate din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

De asemenea, bugetarea participativǎ nu este un process care se desfǎșoara exhaustiv în mediul online. Cei care nu dispun de acces la internet sau nu sunt familiarizaţi cu acest mediu, pot vota direct prin primǎrie – un birou fizic este amenajat la Centrul de Cultură Urbană Casino, unde se oferǎ asistenţǎ votanţilor în fiecare zi în intervalul orar 13-17.

Conceptul de bugetare participativǎ nu este unul nou în Cluj, deoarece primul proiect de acest fel a fost implementat încǎ din anul 2013, ca un proiect pilot desfǎșurat într-unul din cele mai mari cartiere ale orașului, Mǎnǎștur. Cetǎţenii și-au arǎtat încǎ de atunci deschiderea de a contribui cu idei menite sǎ îmbunǎtǎţeascǎ zona.

Al doilea proiect de bugetare participativǎ a avut loc în 2015-2016 și a fost dedicat unor grupuri informale, de tineri între 14 și 35 de ani. Scopul a fost, de asemenea, propunerea de proiecte pentru schimbarea comunitǎţii clujene, iar finanţarea a aparţinut bugetului local al municipiului.

Implicarea cetǎţenilor în deciziile comunitǎţii precum și oferirea unor astfel de mijloace de îmbunǎtǎţire a vieţii sunt aspecte esenţiale care ar trebui sǎ defineascǎ orașele viitorului. Bugetarea participativǎ online este un proiect remarcabil care leagǎ nevoile cetǎţeniilor de procesul formal de luare de decizii, reprezentând un model de urmat pentru alte comunitǎţi urbane ale ţǎrii.

Surse: bugetareparticipativa.ro, PrimariaCluj, ZiuadeCluj, ClujLife

Foto: Realitatea, ClujMedia, ZiuadeCluj

Citeste si:

Bugetarea participativă în București și Cluj: idei... După modelul proiectului de bugetare participativă început în Cluj, și Primăria Capitalei a demarat în toamna anului 2017 un apel pentru proiecte de l...
Proiectul Sharing Cities – gândire globală, ... Proiectul Sharing Cities este o platformă pentru o mai bună abordare comună a scopului de a face orașele inteligente o realitate. Prin încurajarea col...
Sustainable Timișoara: soluții inteligente pentru ... Timișoara s-ar putea folosi de noile tehnologii pentru parcare, ceea ce ar îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și ar reduce nivelul poluării. Or...
Modelăm împreună viitorul orașelor În mai puțin de doi ani de la lansarea din octombrie 2016, UrbanizeHub a ajuns la cifre impresionante pentru un proiect de inovare socială. De asemene...

One thought on “La Cluj, cetățenii aleg proiectele ce vor primi finanțare

  1. E foarte bine, bravo! Dar, un mare semn de intrebare trebuie sa va puneti cu administratia asta: de ce nu se vede nici o imbunatatire concreta a calitatii vietii, dar presa e plina ochi de stiri pozitive??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *