home Comunitate, Cultură Urbană Cum clădim comunitate în 10 pași?

Cum clădim comunitate în 10 pași?

Schimbările din comunități încep de la un singur individ și chiar tu poți fi acela! UrbanizeHub a creat ghidul „Cum clădim comunitate” și vine cu o serie de recomandări pe care orice om le poate pune în aplicare.

Puțin câte puțin în fiecare zi, fiecare dintre noi poate contribui la clădirea unei comunități trainice. Mai jos includem câteva recomandări în acest sens.

  1. Fiți comunitatea ce o visați

O comunitate puternică ține de acțiunile fiecărui individ, indiferent de gradul mai ridicat sau mai scăzut al impactului pe care acțiunile sale le au în comunitate. Așadar, recomandarea noastră este să fiți un lider al comunității și să fiți comunitatea ce o visați.

  1. Începeți cu pași mici, ușor de făcut

Consecvența și perseverența sunt mult mai importante decât schimbările radicale. Fiecare dintre noi poate începe făcând lucruri mici, de exemplu, dacă doriți o comunitate mai verde, puteți începe prin mici eforturi de îngrijire a spațiilor verzi din jurul locuinței. Când mergeți să aruncați gunoiul, puteți ridica și gunoi de pe spațiul verde pe lângă care treceți. Astfel, prin puterea exemplului, veți impune un nou mod pentru ceilalți de a se raporta la spațiul verde.

  1. Transformați acești pași mici în obiceiuri

Dacă ați curățat odată spațiul verde din fața casei/blocului, în drum spre gunoi, faceți asta de fiecare dată când ieșiți cu gunoiul. Transformați asta într-un obicei precum spălatul pe dinți. În timp aceste obiceiuri se vor transforma într-un mod de a fi ce se va resfrânge și asupra altor aspecte din viața voastră. De exemplu, cititorii avizi, ce adună o bibliotecă mare de-a lungul vieții, ajung să fie și scriitori. Mai mult, există mai multe studii ce arată că acei copii ce cresc într-o casă cu multe cărți tind să dezvolte o pasiune pentru citit.

  1. Verbalizați altora schimbarea ce o visați

Comunicarea este un alt punct de bază în clădirea unei comunități. Un studiu psihologic recent a demonstrat că unul din cele mai eficiente metode de a trece de la vorbe la acțiune este să verbalizăm ideile noastre. Spuneți altora cum ați dori să transformați comunitatea în care trăiți și recomandați-le ce ar trebui să facă pentru a schimba lucrurile. Recomandările sunt cea mai roditoare formă de interacțiune pentru că nu ne impunem punctul de vedere asupra interlocutorului, doar le aducem în vedere ce se întâmplă greșit din punctul nostru de vedere și ce se poate face diferit.

  1. Puneți pe hârtie viziunea pentru comunitate

Scrisul este un exercițiu bun pentru a ne face ordine în gândire. O viziune pusă pe hârtie este și un contract pe care îl faceți cu voi înșivă, și cu Providența. Nu trebuie să scrieți romane dar efortul de a pune viziunea proprie pe hârtie, vă obligă să vă organizați ideile într-un mod coerent.

  1. Fiți pozitivi și constructivi

Putem vedea un efect pozitiv și unul negativ al comunităților online create odată cu social media. Cu toate că a reușit să creeze comunități închegate unde oamenii împărtășesc aceleași pasiuni, opinii, valori și așa mai departe, Facebookul ne-a făcut să ne reducem cercul de oameni din jurul nostru care nu sunt de acord cu principiile noastre. Noi pornim de la un principiu: cine seamănă ploaie culege furtună și cine seamănă grâu primește pâine. Fiți pozitivi și constructivi în acțiunile voastre. Chiar dacă nu sunteți de acord cu cineva (și este normal să fie așa), nu dați gratuit cu barda în ei, ci veniți cu propuneri concrete de îmbunătățire a lucrurilor.

  1. Cultivați o comunitate deschisă

Nu săpați tranșee în jurul comunității din care faceți parte. O comunitate inclusivă are mai multe de câștigat decât una închisă celorlalți. Dacă ne uităm la cei care au primit premiul Nobel putem vedea că vin disproporțional din rândul imigranților. Dacă un individ își va găsi locul în comunitate atunci cu toții vor prospera. O comunitate diversă vine și cu o diversitate mai mare de idei și soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea.

  1. Permiteți tuturor accesul la putere

Chiar dacă orice comunitate are lideri clari, este important ca toți membrii comunității să devină lideri într-un domeniu sau altul. Nici un om nu este expert în toate domeniile ce țin de bunăstarea unei comunități, și fiecare dintre noi are ceva de oferit – de cele mai multe ori suntem capabili de lucruri ce depășesc imaginația noastră… trebuie numai să fim împinși gentil într-o direcție sau alta.

  1. Creați un spațiu sigur pentru cei cu viziune diferită

Ion Rațiu spunea că esența democrației ține în a te lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul altora de a nu fi de acord cu tine. O comunitate sănătoasă este una în care diferențele de opinie sunt permise și încurajate – cu mențiunea că nu ar trebui tolerate opțiunile ce direct sau indirect îngrădesc libertățile altora. Dacă vă aflați în grupul celor cu diferențe de viziune, încercați să vă canalizați energiile în gândirea unor alternative concrete și realiste.

  1. Cultivați încrederea între semeni

Succesul comunităților ce au știut să cultive un climat de încredere între membrii comunității este bazat pe încredere. Putem să mergem chiar și înspre direcția comunităților opace, cum ar fi serviciile de informații ale unor țări. Serviciile americane lucrau într-un mediu bazat pe încredere și, cu toate că acest lucru oferea posibilitatea sabotării din cauza spionilor introduși de serviciile secrete sovietice, în Statele Unite angajații acestor servicii puteau avea încredere în colegi, prieteni și familie. Angajații serviciilor secrete sovietice nu puteau să creadă nici măcar în familie de teama de a nu suferi consecințe. Acum putem vedea care abordare a avut mai mult succes. Ideea de bază este că o comunitate sustenabilă se clădește pe încredere.

Fiți buni, fiți activi, fiți implicați, fiți naivi și încrezători în oameni! Vă dorim spor la clădit comunitate și vă invităm la discuția noastră de miercuri! Ne puteți urmări online accesând următorul link. Ghidul despre care vom discuta poate fi accesat aici.

Citește și: 10 principii și recomandări pentru cum clădim comunitate




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.