home Politici Urbane & Guvernanță Acoperișurile clădirilor comerciale noi din Franța trebuie să devină verzi

Acoperișurile clădirilor comerciale noi din Franța trebuie să devină verzi

Parlamentul Franței a votat legea potrivit căreia toate clădirile comerciale nou-construite trebuie să monteze pe acoperișuri panouri solare sau să le acopere de plante pe o anumită suprafață.

Toate clădirile din zonele comerciale sunt supuse acestei legi. În propunerea inițială se vorbea ca întreaga suprafață a acoperișurilor să fie transformată, dar pentru că aceste modificări necesită costuri destul de mari s-a decis ca 30% din totalul suprafeței să fie acoperit cu verdeață. Beneficiile acoperișurilor verzi se referă în primul rând la reducerea efectelor de insule de căldură urbane. Plantele pot reduce temperatura cu 4.5°C și pot oferi o calitate mai bună a aerului. Ne putem referi și la contribuția acestor plante în captarea CO2 și contribuția la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, metodele naturale fiind cea mai bună variantă din punctul de vedere al eficienței costurilor.

Din punctul de vedere al proprietarului clădirii comerciale, investiția se recuperează în timp. Acoperișurile verzi sunt de două și în unele cazuri chiar de trei ori mai rezistente decât acoperișurile tradiționale, ceea ce va reduce costurile de reparație, și dacă aleg să monteze panouri fotovoltaice la un moment dat proprietarii vor deveni prosumatori de energie electrică. Cu toate că inițial este nevoie de o cheltuială mai mare care poate veni ca un șoc pentru antreprenori, Franța nu încearcă să pună o presiune pe mediul de business nemaivăzută niciunde în lume. De exemplu, Toronto a reușit să înverzească 500 de acoperișuri și Münchenul are o suprafață de 300 de hectare de acoperișuri verzi.

Imagine de sus a școlii culinare “Le Cordon Bleu”, Paris

Politicile Franței de a se orienta spre mediu și societate sunt o încurajare pentru administrațiile care fac din sustenabilitate un concept cheie care stă la baza planificării urbane, a prestării de servicii publice, mobilității și comportamentului de consumator. Un alt exemplu este Parisul, care din 2024 nu va mai permite mașinilor personale (cu doar câteva excepții) să circule prin centrul orașului.

Zece orașe franceze sunt parte a Misiunii 100 de orașe neutre-climatic până în 2030 și Franța este țara cu cele mai multe administrații locale înscrise la această inițiativă a Comisiei Europene. Direcția națională pentru 2050 este una verde, care va necesita atât eforturi consolidate pe partea de implementare a inovațiilor cât și în zona de creare de politici pentru comunități verzi. Având în vedere societatea civilă activă din Franța, aceste politici și transformări pot fi mai ușor asumate de către cetățeni dacă aceștia sunt implicați în procesele consultative și în cele ce țin de implementarea propriu-zisă a politicilor.

Trendul de a utiliza toate resursele de energie regenerabilă disponibile, de la solar până la vânt și hidroenergie. Vilnius a trecut recent o decizie similară pentru clădirile din patrimoniul public. Pe lângă beneficiile pentru mediu, politicile îndreptate spre fructificarea energiei regenerabile contribuie și la reziliența orașului în fața dezastrelor sau a șocurilor de pe piața energetică.

Informațiile din acest articol au fost extrase din The Fifth Estate, Clean Technica și Living Architecture

Sursă foto: Zinco




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.