La începutul anului 2020, Romania Insider anunța că numeroși investitori – companii active în generarea de electricitate din surse regenerabile în România – au depus proiecte importante în valoare de câteva miliarde de euro. Chiar dacă vara anului 2020 a adus impedimente legislative în procesul obținerii acestor investiții, din cauza unor amendamente în legislația privind vânzarea terenurilor agricole, se pare că aceste probleme au fost depășite.
Încă din 2018, Consiliul European a aprobat reforma sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). Acest sistem își propune combaterea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și oferă finanțare proiectelor de energie regenerabilă prin Fondul de Modernizare al Uniunii Europene, denumit ‘Mecanismul 10d’.
Mecanismul vizează, printre alte state, și România. Finanțările obținute prin ETS sunt menite să ajute țara să își atingă obiectivul de a avea o economie decarbonizată până în anul 2050. Mecanismul funcționează ca un fond care atrage bani de la marii poluanți din toate statele membre ale UE, urmând ca, la recomandările Băncii Europene de Investiții, Comisia Europeană să aleagă proiectele care vor fi finanțate.
La finalul lunii iulie, Energy Industry Review anunța că România riscă să nu beneficieze de aceste investiții de miliarde de euro în domeniul energiei verzi, ca urmare a unor propuneri de amendamente în legislația care privește vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole. Semnalul de alarmă a fost tras, în primă fază, de Asociația Română pentru Energie Eoliană și Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.
Aceste organizații au atras atenția asupra faptului că amendamentele propuse nu au în vedere interesul de a atrage investiții în domeniul energiei regenerabile și că adoptarea acestora ar fi în detrimentul dezvoltării unor astfel de proiecte, periclitând așadar o absorbție de aproape 10 miliarde de euro – fonduri europene. Impactul, se nota atunci, ar exista și asupra competitivității economice, investițiilor externe și asupra securității energetice.
Din fericire, la începutul acestei luni, Balkan Green Energy News a anunțat că România se va putea baza pe o sumă de aproximativ 6.7 miliarde de euro de la UE, pentru perioada 2021-2030, în vederea finanțării și dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă. Firmele pot propune proiecte guvernului până în data de 16 octombrie, urmând ca guvernul să le trimită mai departe la instituțiile europene responsabile.
Proiectele care vor beneficia de această finanțare masivă se concentrează pe următoarele domenii: energie regenerabilă, eficiență energetică, stocarea energiei, rețele și tranziția către alte surse decât cărbunele. Țara noastră, având cea mai mare populație din grupul statelor vizate de Mecanismul 10d, va absorbi aproape jumătate din suma de 14 miliarde de euro – suma totală a investițiilor Fondului de Modernizare. Proiectele sunt în același timp monitorizate și evaluate de statele de care aparțin, de Comisia Europeană și de Banca Europeană pentru investiții.
Rămâne de văzut ce propuneri vor exista, ce proiecte vor beneficia de finanțare și în ce zone și sub-domenii vor fi implementate acestea.
Surse: RomaniaInsider, EIR, BGEN, ComisiaEuropeana
Foto: RomaniaExperience, Fly4free, CitiesDigest