home Orașele Viitorului, Tehnologie & Inovație Rolul laboratoarelor urbane în dezvoltarea orașelor sustenabile

Rolul laboratoarelor urbane în dezvoltarea orașelor sustenabile

Având în vedere impactul stilului de viață urban în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră și faptul că populația din mediul urban se va dubla la nivel global în următoarele decenii, trebuie să proiectăm și să dezvoltăm orașe sustenabile atât pentru a avea grijă de planeta noastră, cât și pentru a permite o viață bună pentru viitoarele miliarde de orășeni. Provocările de sustenabilitate de astăzi necesită noi soluții urbane, care la rândul lor necesită experimentare la scări adecvate și care să implice toate părțile interesate. În acest context, laboratoare urbane pot juca un rol cheie.

Ce sunt laboratoarele urbane și cum funcționează?

Laboratoarele urbane sunt entități concepute pentru a facilita proiectarea, testarea și învățarea din inovația socială și tehnologică în timp real. Ele devin cunoscute în întreaga lume ca mijloc de testare a inovațiilor în multe domenii – de la tranziția energetică la grădinăritul comunitar.

Laboratoarele urbane au cinci caracteristici cheie:

  1. Plasamentul geografic este bine definit.
  2. Testează noi tehnologii, soluții și politici în condițiile lumii reale în moduri vizibile.
  3. Participarea și implicarea părților interesate apare adesea în toate etapele conceptului de lab urban.
  4. Se pare că un leadership clar este crucial pentru utilizarea eficientă a laboratoarelor urbane, deși este necesar un echilibru delicat între direcție și control.
  5. Evaluarea soluțiilor testate este utilizată pentru a facilita învățarea formală.

Tipologii și exemple de laboratoare urbane

Se pot identifica 3 tipologii de laboratoare urbane. Acestea pot fi considerate tipuri ideale care nu reprezintă neapărat pe deplin „realitatea”, dar cuprind esența diferitelor modalități de proiectare.

Laboratoarele strategice sunt administrate de guvern sau de actori privați mari, și operează adesea în întreg orașul cu multiple proiecte sub o singură umbrelă strategică.

Sursa: IBA Hamburg

Folosind zona de expoziție din cadrul Expoziției Internaționale a Clădirilor (IBA) din Hamburg, Germania, acest lab strategic ilustrează modul în care urbaniștii, arhitecții, publicul și planificatorii pot folosi în mod creativ economiile de energie, eficiența energetică și potențialul de energie regenerabilă.

În 2015, jumătate din necesarul de energie electrică al tuturor clădirilor din insulele Elbe a fost produsă la fața locului din surse regenerabile, în timp ce până în 2025 întreaga furnizare de energie electrică a clădirilor va fi produsă la fața locului. Se urmărește și acoperirea cererii de căldură până în 2050.

Laboratoarele civice sunt conduse de actori urbani, cum ar fi universitățile, administrațiile locale și dezvoltatorii urbani, se concentrează pe dezvoltarea urbană economică și durabilă, focusându-se pe anume zone în cadrul unor orașe și au adesea conceptul de cofinanțare ca parte centrală a modelului de parteneriat.

Sursa: UrbanGroLab

Urban.Gro.Lab este o inițiativă a municipalității Groningen și a Departamentului de Planificare al Universității din Groningen. Orașul Groningen este folosit de acest lab urban drept „teren de testare” pentru cercetarea aplicată de înaltă calitate, care se concentrează pe problemele de spațiu și sociale actuale. Acest lab urban civic dorește să fie o sursă de cunoaștere și inspirație pentru orașul viitorului, unde știința și practica se împletesc într-un experiment urban dinamic.

Laboratoarele de la “firul ierbii” sunt conduse de actori urbani din societatea civilă sau ONG-uri, se concentrează pe bunăstarea cetățeanului și derulează proiecte la scară mică

Sursa: VIENNA SHARES

cu bugete limitate.

VIENNA SHARES este un ONG din Viena fondat în 2014. Vienna Shares își propune să adune oamenii și să contribuie la dezvoltarea unui oraș sustenabil. Prin crearea unui spațiu de “sharing”  la nivel local, acest lab la „firul ierbii“  își propune să reducă deșeurile și să promoveze simțul de comunitate în oraș.

Beneficii

După cum arată și exemplele de mai sus, există mai multe motive pentru dezvoltarea laboratoarelor urbane.

În primul rând, acestea conectează diverse părți interesate care se completează reciproc prin diferite competențe, cunoștințe, resurse financiare și influență. Ele pot deveni astfel mijloace de succes în încercarea de a urmări obiective colective ambițioase.

În al doilea rând, laboratoarele fac inovațiile sustenabile vizibile comunității și utilizabile în practică, deoarece testează inovațiile în setări reale și, prin urmare, pot accelera adoptarea de soluții inovatoare.

În al treilea rând, ele transformă modul de administrare al unui oraș, deoarece testează inovațiile sustenabile prin furnizarea de platforme pentru coproducția de cunoștințe. Guvernul, mediul de afaceri, publicul și instituțiie universitare colaborează pentru a genera soluții inovatoare.

În al patrulea rând, pentru actorii care încearcă să se stabilească ca lideri de inovare în domeniul sustenabilității și al tehnologiilor SMART, laboratoarele urbane pot ajuta atât la atragerea atenției publice, cât și a fondurilor pentru finanțare.

În al cincilea rând, ele sunt un mijloc prin care pot fi reunite noi comunități de practică cu obiective comune, dezvoltând rețele sociale și viziuni pentru viitorul urban.

Sursa: UNaLab

Procesul de implementare – La ce trebuie să fim atenți?

Este clar modul în care laboratoarele urbane pot oferi prosperitate economică și coeziune socială, în același timp asigurând protecția mediului înconjurător. Cu toate acestea, capacitatea lor de a contribui efectiv la aceste obiective depinde de trei aspecte.

În primul rând, toate dimensiunile relevante pentru proiectarea, operarea și evaluarea laboratoarele urbane, cum ar fi o viziune comună, urmărirea unor obiective specifice de către toate părțile interesate, stabilirea unor metode de finanțare și evaluare trebuie luate în considerare (un checklist util cu întrebări de orientare poate fi găsit aici).

În al doilea rând, trebuie înțeles de către părțile interesate că laboratoarele nu aduc rezultate sigure, pe bandă rulantă. În schimb, ar trebui accentuate aspectele legate de co-crearea inovației și de oportunitățile de învățare reciprocă.

În cele din urmă, este important să avem o idee clară despre modul în care cunoștințele produse în aceste locuri pot fi încorporate în activități, politici sau strategii mai largi, pentru a îmbunătăți impactul inovațiilor și a asigura o transformare de durată a domeniilor relevante.

Cu un efort conștient și coordonat pentru a le proiecta și opera în mod corespunzător, laboratoarele urbane au un potențial imens de a ne conduce către orașele sustenabile de mâine, în care ne face plăcere să trăim.

Surse Text: UNaLab, Universitatea din Lund, IBA Hamburg, Urban.Gro.Lab, VIENNA SHARES

Sursă foto: Foresight – Climate & Energy




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.