home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe O nouă alianță în Vest. Timișoara și Reșița își dau mâna pentru elaborarea de proiecte comune

O nouă alianță în Vest. Timișoara și Reșița își dau mâna pentru elaborarea de proiecte comune

O nou alianță se întrevede în vestul țării, după ce Dominic Fritz a decis la sfârșitul săptămânii trecute să facă o vizită de documentare la Reșița, la primarul Ioan Popa, aflat la al doilea mandat.

Dominic Fritz, noul primar ales al Timișoarei, a postat, la sfârșitul săptămânii trecute, o fotografie în care apare alături de Ioan Popa, primarul Reșiței. Fritz povestește că a decis să-i facă o vizită lui Popa, ca să învețe din reușitele acestuia.

„Nelu Popa a reușit, în doar patru ani, ce mulți oameni îmi spun că este imposibil: a transformat un disfuncțional aparat birocratic într-o administrație modernă și performantă, a restructurat primăria din temelii, a înjumătățit datoriile, a redus masiv cheltuielile de funcționare și a atras, pentru orașul său de 80.000 locuitori, mai multe fonduri europene decât Timișoara. Rezultatele se văd în oraș: locuri de joacă de calitate, piste de biciclete late, parcări civilizate…În 27 septembrie, a fost reales ca primar al Reșiței cu un scor de 75%. L-am vizitat ieri și am povestit câteva ore despre principii și proiecte, despre arme ascunse în lupta cu incompetența, despre calitate și control. Lecția: se poate. Doar să vrem. Abia aștept să mă apuc de treabă”, a comentat Dominic Fritz.

Un prim proiect, care va lega Reșița de Timișoara

Ioan Popa spune că l-a cunoscut pe Fritz, în urmă cu doi ani, la un seminar din București, și că a fost dorința lui să vină la Reșița. Edilul cărășean susține că între cele două mari orașe ale Banatului va exista o strânsă colaborare, în mandatul viitor.

„Așa a considerat el, că e mai apropiat ca vârstă, ca dinamică, cu mine. A venit, am stat de vorbă vreo patru, cinci ore. Am fost cu el în oraș, i-am arătat vreo câteva obiective pe care noi le-am realizat aici. Am discutat, în primul rând, despre organigramă, despre cum se poate reorganiza o primărie, în cazul în care consumă foarte multe salarii și cum ar putea să dirijeze mai mulți bani spre investiții. I-am povestit că, eu, când am venit la Primăria Reșița, aveam foarte multe direcții care aveau cod fiscal separat, care își negociau ele contractele, aveau resurse umane proprii, juriști proprii, achiziții proprii, și am pus sub o pălărie toți juriștii, toate achizițiile și toate resursele umane, astfel încât să eliminăm din costuri. În afară de asta, am vorbit despre ce ar trebui verificat, ce auditări ar trebui făcute în primărie. Am discutat despre credite, la ce rate le au, la ce dobânzi sunt acestea, despre faptul că se pot refinanța, se pot renegocia, l-am îndrumat spre consultanți bancari, pentru că așa am avut și noi aici. I-am spus că din punctul meu de vedere, cele mai importante direcții în primărie sunt investiții, achiziții publice și proiecte europene. Astea trei trebuie să fie coloana vertebrală a orașului, care trebuie să aducă dinamică și investiții. I-am recomandat să pună accent pe învățământ, i-am povestit de școala duală de la Reșița, i-am arătat un loc de joacă pe care l-am făcut, în Timișoara nu există așa ceva. Am vorbit despre multe și sunt convins că vom colabora foarte bine și în viitor”, a spus Popa.

Primarul Reșiței spune că primul proiect de colaborare, între cele două orașe, se va materializa printr-un tren-tram care să facă legătura dintre cele două reședințe de județ, cu stație în aeroportul din Timișoara.

„Am convenit, ca pe viitor, să ne întâlnim în patru: eu, el, Romeo Dunca, de la Consiliul Județean Caraș-Severin și Alin Nica, de la Consiliul Județean Timiș. O să demarăm proiectul de train tram, Reșița -Timișoara, cu accesibilizare din aeroportul Timișoara. Eu îmi doresc ca un om, care vine cu avionul la Timișoara, să poată urca într-un tren și să aibă posibilitatea să rămână în Timișoara sau să vină la Reșița”, a declarat Ioan Popa.

Propunere pentru Ministerul Dezvoltării

Liderul UrbanizeHub, Grațian Mihăilescu, reșițean la origini, a sprijinit încă de la început activitatea primarului Ioan Popa. Grațian spune că acest gen de colaborări este benefic și pot aduce succesul administrațiilor locale.

„Din păcate Alianța Vestului, lansată în 2018, la evenimentul nostru, nu a funcționat foarte mult. Dar acum, poate cu noul leadership din Timișoara, această alianță din vestul României va genera proiecte mari de infrastructură. Am simțit acest lucru când am văzut că noul primar al Timișoarei s-a dus în vizită la Reșița. Este mare lucru, că un oraș mai mare, ca Timișoara, o capitală de regiune vine spre oraș mai mic. Asta arată meritele pe care le-a avut o administrație mică, în decursul celor patru ani. Reșița a avut proiecte pe bandă rulantă, a atras bani, undeva la 170 de milioane de euro, în trei patru ani de zile. Mai nou am atras și un investitor care va genera un proiect mare de regenerarea urbană. Asta înseamnă că există planificare și viziune și toate astea aduc dezvoltare. Dominic Fritz, cred că asta a văzut la Reșița, a văzut că e există planificare și că există eficiență la nivel de administrație publică. Mă bucur că un oraș mai mare a venit într-un oraș mai mic, cu un primar din alt partid. Lucrurile astea ar trebui să se întâmple firesc, schimbul acesta de bune practici ar trebui să fie într-un fel sau altul instituționalizat. Cred că Ministerul Dezvoltării ar trebui să instituționalizeze acest sistem de abordări, în care diferite orașe sau diferiți primari învață unii de la alții. Acest tip de colaborare e cheia succesului. Mă bucur să văd acest gen de colaborări și aș vrea să-l văd tot mai des și în viitor”, spune Mihăilescu.

Ioan Popa anunțat că vor mai avea loc întâlniri și că acestea vor fi în patru. Pe lângă cei doi primari, fiind invitați să participe și președinții celor două consilii județene din Timiș și Caraș-Severin, Alin Nica și Romeo Dunca.




One thought on “O nouă alianță în Vest. Timișoara și Reșița își dau mâna pentru elaborarea de proiecte comune

  1. Timișoara nu primește atâția bani că Reșița fiindcă ideea fondurilor europene și a Comisiei e de a reduce decalajele dintre gigantozaurii economici și subnutriții acuți. Timișoara are un pib/capita de 35.000 euro/cap. Că să faceți un mic exercițiu de imaginație media uniunii europene este de 25.000 euro pe capita iar la Berlin 29.000 euro pe capita. UE dă bani mai mulți zonelor subdezvoltate și fiindcă alte posibilități acele zone nu au decât a întinde mâna la mocangeală, prin urmare, sincer vorbind, nu e un merit special al Reșiței sau Oradei sau mai știu eu care orășel ce chipurile a ,,atras” o sumă mai consistentă de bani europeni.

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.