home Comunitate, Societate Civilă Puterea cetățeanului : Proiecte care schimbă orașele din Olanda

Puterea cetățeanului : Proiecte care schimbă orașele din Olanda

Olanda continuă să fie un model de bune practici urbane, inovând în numeroase domenii conexe. Acest articol are menirea de a vă prezenta câteva proiecte olandeze care se concentrează pe implicarea societății civile în elaborarea de politici urbane și pe o guvernanță urbană deosebit de activă. 

Olandezii ne-au obișnuit deja cu pistele de biciclete, cu spațiile verzi, pietonale și cu inovațiile in domeniul mobilității urbane sustenabile. Totuși, ambițiile nu se rezumă doar la aceste câteva domenii, ci privesc un spectru mai larg de proiecte care variază de la energie verde la bugetare participativă. 

“De Stem van West” este o platformă open source de bugetare participativă. Proiectele se concentrează pe zona capitalei olandeze și presupun o colaborare strânsă între entitățile administrative și cetățeni. Website-ul invită oamenii sa-și reinventeze cartierul, să propună idei și să obțină voturi pozitive pentru proiectul lor. Mai mult, cetățenii sunt invitați să aducă în discuție propuneri chiar dacă nu au un proiect clar – idea va fi discutată de către comisia locală. 

Nu e de mirare că marile proiecte de acest fel se concentrează pe capitala țării. Orașul Amsterdam a fost capitala europeană a inovației în doi ani consecutivi, fiind premiată astfel pentru ecosistemul inovator și mai ales pentru puterea de a folosi creativitatea cetățenilor în rezolvarea problemelor urbane. Inițiativa “Amsterdammers, Make Your City!” are o obiectivul de a duce mai departe această tradiție locală, prin oferirea de ajutor unor proiecte locale care contribuie la inovare în Amsterdam. Astfel, între 30 și 50 de inițiative locale primesc o finanțare totală de 600.000 de euro. 

Orașul nu duce lipsă de idei în domeniul energiei provenite din surse regenerabile. “Amsterdam Energie” este o cooperativă care își propune să ofere cetățenilor 100% energie verde, produsă local și ieftină. Aproape o mie de panouri solare au fost recent amplasate în vestul orașului, iar totalul de locuințe care beneficiază de energie curată și locală a depășit 300.000. 

În general, combaterea efectelor produse de schimbările climatice reprezintă o prioritate pentru societatea civilă olandeză, dar și pentru autorități. Proiectul “New Amsterdam Climate”, care aparține guvernului central, a constat în crearea unei hărți interactive care cuprinde micile inițiative în domeniul energiei. Scopul este acela de a inspira și alți oameni să se alăture luptei împotriva schimbărilor climatice cu ajutorul dezvoltării unor proiecte proprii. Un proiect similar a venit și din partea societății civile – s-a creat o comunitate de lideri care militează pentru tranziția către energie verde, denumită “02025”. 

Amsterdam-ul pune preț pe implicarea activă a cetățenilor în dezvoltarea orașelor. Inițiativa “Gebied online” (cartierul online) este o platformă open sourse pentru diferite comunități, menită să dea voce unor idei care pot schimba întregi spații urbane. În același sens, “Knowledge Mile” este o comunitate care dorește să transforme străzile mai puțin frumoase ale orașului prin acțiunea directă a studenților, afacerilor locale și tuturor cetățenilor. 

Toate aceste proiecte nu fac decât să de confirme ideea că societatea civilă poate juca un rol decisiv în dezvoltarea unui oraș. Autoritățile doresc un aport tot mai consistent de la cetățeni, iar datoria noastră este să răspundem. Olanda este un model ideal de colaborare între autorități naționale, regionale și locale pe de o parte și cetățeanul de rând pe de altă parte. 

Surse: Stemvanwest, KL, Wij, AmsterdamEnergie, 02025, GebiedOnline, KMile

Foto: Getty/Stylist, DutchReview, Amsterdam.nl




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.