home Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe Singapore construiește un smart city de 42 de mii de case

Singapore construiește un smart city de 42 de mii de case

Într-o țară în care peste 80% din rezidenți stau în locuințe publice, un angajament guvernamental în vederea unui design urban sustenabil poate avea implicații deosebit de importante. Mai mult, când vorbim despre o țară tropicală unde confortul și aerul condiționat alcătuiesc un stil de viață, impactul ar putea fi și mai mare. 

Eco-orașul Tengah promite 42 de mii de locuințe organizate în cinci cartiere rezidențiale distincte și va fi cea de-a 24-a așezare construită de guvernul Singapore după Al Doilea Război Mondial – dar prima cu sisteme centralizate de răcire, colectare automată a gunoiului și un centru al orașului fără mașini. Oficialitățile se referă la acest proiect drept “orașul pădure”, datorită spațiilor verzi abundente și grădinilor publice. De-al lungul spațiului de 700 de hectare, se va menține cu “coridor ecologic”, îmbinând astfel natura cu urbanul. 

Proiectul se dovedește a fi exemplul original preluat de numeroși urbaniști care militează pentru principiile de green design și tehnologie smart. Tengah poate fi considerat un nou început, un exemplu ideal de segregare a traficului – menținerea autovehiculelor în spațiile subtenare și păstrarea nivelului solului doar pentru pietoni, pentru oameni. Astfel, vorbim și despre un mediu deosebit de sigur. Planul final va include stații de încărcare a vehiculelor elecvtrice, iar tehnologia va fi implementată, în diferite moduri, pe străzile orașului.

Cu o populație de doar 6 milioane de oameni, Singapore este un stat a cărui nivel de emisii per capita este deasupra celui din Marea Britanie, China sau Malaysia. Acest lucru se datorează, în mare parte, instalațiilor de aer condiționat, care reprezintă o treime din consumul de energie al unei gospodării. Din păcate, încălzirea globală și creșterile temperaturilor vor exacerba acest fenomen. Orașul Tengah va rezolva însă și această problemă prin implementarea unor sisteme care foloses energia solară pentru a răci apa, făcând astfel nenecesare consensatoarele AC exterioare. Acest lucru va reduce emisiile de carbon într-o manieră substanțială. 

Urbaniștii responsabili au folosit modele de simualare a vântului și căldurii în Tengah, ajuntând la reducerea efectului insulă termică urbană (urban heat island). Sisteme de iluminat stradal smart vor fi folosite pentru a-și opri funcționarea atunci când spațiul public nu este utilizat, iar deșeurile vor fi stocate într-un mod centralizat, cu monitoare care să detecteze când este nevoie de colectare și folosind un sistem pneumatic inovator pentru colectare. Mai mult, rezidenții vor avea acces la o aplicație mobilă cu informații despre propriul consum de apă și electricitate.

Toate aceste măsuri contribuie la schimbarea comportamentală individuală și colectivă de care este nevoie, pentru a îndeplini obiective climatice la o scară națională sau chiar mai largă. În cazul orașului Tengah, îmbinarea urbanului cu natura este elementul care poate stimula și încuraja o astfel de schimbare comportamentală și, în fond, de viziune. Directorul agenției de locuințe publice din Singapore a afirmat, vis-a-vis de proiectul Tengah, că acesta este viitorul a ceea ce guvernul dorește să construiască – viitorul orașelor. 

Acest material reprezintă o traducere/adaptare a articolului “Singapore is building a 42,000-home eco ‘smart’ city”, apărut în CNN/Style, la data de 1 februarie 2021. 

Sursă+Foto: CNN




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.