home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe, Video Viitorul fondurilor europene: Competitivitate sau coeziune?

Viitorul fondurilor europene: Competitivitate sau coeziune?

La această întrebare au încercat să răspundă in săptămâna trecută liderii din administrația publică de la nivel local, directori de agenții de dezvoltare, experți din Ministere și  dar si consultanți naționali si internaționali, la întâlnirea organizată de Banca Mondială.

Spre ce se vor duce banii din viitoarea perioadă financiară? Pe orașe competitive, spre unele centre mari care au reușit să crească și să devină competitive in atragerea de capital uman si de investiții, cum sunt Cluj, Iași, Constanța, Timișoara sau spre majoritatea orașelor din România, mici și mijlocii. România are peste 300 de orașe, iar dacă banii s-ar împărții relativ egal, nivelul investițiilor făcute nu s-ar observa, spun ce-i câre militează pentru competitivitate. Mâi ales că suma împărțită orașelor din România și dezvoltării urbane nu ar depăși probabil un miliard de euro.

Cam puțin când ne gândim că nevoile orașelor din România, depășesc 50 de miliarde de euro și aici vorbim doar de municipiile de județ. În cadrul campaniei Prioritățile Orașului Tău, nevoile cumulate ale celor 41 de orașe ce au participat la campanie strâng proiecte de infrastructură, educație, social și sănătate in valoare de 75 miliarde euro.

Estimările Băncii Mondiale legate de investițiile pe care orașele le pot realiza sunt de 55 de miliarde de euro. În acest context este cam puțin să dai orașelor doar 1 miliard de euro in 7 ani de zile având in vedere nevoile de bază care trebuie acoperite.

Cât despre competitivitate vs coeziune. Probabil cei prezenți la întâlnire au omis un lucru important:  politicile  Comisiei Europene urmăresc coeziunea care este unul din principiile pe care funcționează fondurile europene.  Cu toate acestea lumea prezentă la întâlnire a evidențiat faptul că alegerea dinte competitivitate și coeziune este una strict politică, decisă de oamenii politici.

Celelalte discuții au fost legate de nevoia de descentralizare, de flexibilitatea și reducerea birocrației și de felul cum să fie structurată viitoarea perioadă 2021-2027.

Cei prezenți au continuat să discute despre nevoia de autonomie a deciziilor, mai ales in domeniul investițiilor, care trebuie luată local. De asemenea reprezentanții orașelor si regiunilor cred într-o soluție personalizată a programelor, care să fie mai aproape de regiuni si orașe. Aceasta va duce o responsabilizare mai mare a beneficiarilor. La nivel regional există disparități mai mari decât la nivel inter-regional, iar o alocare eficientă a fondurilor, pe nevoi personalizate, poate avea un impact mai mare asupra dezvoltării orașelor.

România este la începutul acestui proces de programare. Este important pentru orașele din România dar și pentru viitorul dezvoltării cum va decurge acest proces și cum se vor negocia finanțările. Se poate continua centralizat, cu multă birocrație, sau se poate merge mai spre nevoile locale, mai aproape de cetățeni. Se pot gândi proiecte integrate sau se poate merge pe finanțări clasice. Se poate da mai multă flexibilitate beneficiarilor, sau se pot crea in continuare aceleași norme rigide în unele ghiduri.

Competitivitate sau Coeziune? Totul depinde de noi și de cum se va negocia politic și financiar următoarea perioadă de 7 ani a fondurilor europene.




One thought on “Viitorul fondurilor europene: Competitivitate sau coeziune?

  1. ”Pe orașe competitive, spre unele centre mari care au reușit să crească și să devină competitive in atragerea de capital uman si de investiții, cum sunt Cluj, Iași, Constanța, Timișoara sau spre majoritatea orașelor din România, mici și mijlocii.”
    Din nefericire ati uitat sa mentionati Brasovul, care la majoritatea parametrilor sta mult, mult mai bine in comparatie cu Constanta si Iasi. Imaginea din articol nu are o legenda, nu explica ce date ofera – totusi, si aceasta confirma comentariul de mai sus.

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.