Vizita în primul oraș european din turneul nostru s-a încheiat. Pornim spre Trencin, dar nu înainte de a împărtăși câteva lucruri din ce am văzut la capitolul de bune practici sustenabile în Cracovia.
1. Eco-incinerator
Eco-incineratorul Cracoviei este soluția verde prin care deșeurile sunt transformate în energie. Gunoaiele create de rezidenții orașului sunt procesate și prin combustie cele 220.000 de tone devin 65,000 MWh de curent electric și 280,000 MWh de căldură. Procesul este unul regenerabil și organic, mai ales dacă ne referim la filtrele de ultimă tehnologie care purifică emisiile generate în urma procesului de ardere.
2. Parcul Aviatorilor
Parcul Aviatorilor este unul dintre cele mai iubite locuri din Cracovia de cetățeni de toate vârstele. În cele 150 de hectare se află atât grădini cu sculpturi moderniste cât și spații de joacă pentru copii, arii dedicate sportului, zone de promenadă, skatepark, un lac și fântâni. Parcul se află în proximitatea stadionului Arena Tauron, unde se organizează atât competiții sportive cât și evenimente artistice.
3. Park & Ride Skawina
Park & Ride Skawina este un alt exemplu de bune practici din zona metropolitană Cracovia, de data aceasta în domeniul mobilității. Aflat la 20 km de Cracovia, orașul Skawina a creat contextul perfect pentru utilizarea transportului în comun. În zona park & ride de lângă gara orașului se pot lăsa atât mașinile personale cât și bicicletele pentru ca cetățenii să poată face naveta spre Cracovia într-o cursă de 20 minute cu trenul față de 60 de minute, cât ar dura deplasarea cu mașina personală. Astfel, traficul din municipiu se reduce și cetățenii sunt tot mai mult încurajați să renunță la mașina personală.
4. Parcul Niepołomickie
Parcul Niepołomickie este o altă atracție din zona metropolitană care oferă o gamă largă de activități pentru cetățeni și turiști. Cei care trec pe acolo pot vedea cum arată un sat de rațe, pot trece pe lângă o zonă de dresaj a cailor, stăpânii de câini pot utiliza echipamentul dedicat activității de recreere animalelor, pot fi admirate grădini de ploaie, căsuțe pentru arici, hoteluri pentru insecte și există o zonă de picnic pentru odihnă. La capitolul distracție, parcul oferă un labirint, o oglindă deformată, o roată de moară, un pinart, precum și o constelație și un sistem planetar într-o scară și o schemă de culori adecvate.
Acestea sunt câteva exemple de bune practici din Cracovia. Din discuțiile cu lideri din administrația locală am aflat mai multe despre cum văd polonezii dezvoltarea durabilă, dar vom povesti despre acest subiect mai târziu. Rămâneți aproape de UrbanizeHub în turneul european! Împreună conturăm viitorul orașelor.
Functional Areas in the EU este un proiect dezvoltat de Banca Mondială pentru Comisia Europeană și ne bucurăm că UrbanizeHub face parte din acest proiect.
Sursă foto: Magazymbiomasa, inyourpocket, gazetakrakowska, dziennikpolski24, TVN24