home Politici Urbane & Guvernanță De ce e important dialogul Comisiei Europene cu orașele

De ce e important dialogul Comisiei Europene cu orașele

Săptămâna trecuta, instituțiile europene au emis din nou același apel recurent, solicitând statelor membre să respecte unul dintre principiile centrale ale propriilor planuri naționale de redresare – principiul dialogului cu orașele. Regulamentul UE privind mecanismul de reziliență și redresare, cunoscut drept The Resilience and Recovery Facility Regulation, impune, foarte clar, consultarea autorităților locale înaintea, precum și în vederea formulării planului național de redresare. Totuși, 70% dintre orașele europene care au făcut parte dintr-un sondaj recent în acest sens, nu s-au alineat recomandării. De ce?

Primarii dau vina pe lipsa transparenței și efectul acesteia asupra eficienței planurilor. De exemplu, primarul Varșoviei a acuzat guvernul central că ignoră complet orașele poloneze în procesul elaborării planului. Prin urmare, orașele nu știu dacă vor putea finanța proiecte locale esențiale pentru o redresare eficientă care să urmeze pandemiei. Mai mult, nu doar orașele observă această problemă. Reprezentanții Comisiei Europene și Parlamentului European au vorbit recent despre lipsa de reprezentare a centrelor urbane și au atras atenția că, din moment ce orașele au reprezentat linia întâi a luptei cu virusul, planurile care nu le includ nu sunt adecvate scopului. 

Comisarul European responsabil pentru politica regionala a uniunii, Elisa Ferreira, a insistat asupra rolului esențial pe care îl joacă autoritățile locale în elaborarea planurilor naționale, afirmând că planurile UE de redresare trebuie să țină cont de specificul fiecărui loc și să nu fie “oarbe din punct de vedere teritorial”. Implicarea locală și regională puternică, a mai afirmat ea, este crucială pentru succesul acestor planuri. Unul din vice-președinții Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a subliniat importanța colaborării în toate etapele procesului, nu doar în stadiul de pregătire, ci și în cel de implementare a planurilor naționale. De asemenea, Frans Timmermans a făcut un apel, încurajând autoritățile locale să își facă vocea auzită în procesul de formulare a planurilor. 

Așadar, parlamentarii europeni doresc ca orașele să facă parte din procesul decizional. Legislativul UE a scos în evidență nevoia reprezentării mai puternice a orașelor la nivelul uniunii. Printre parlamentarii vocali, Frances Fitzgerald a subliniat nevoia investițiilor urbane în ridicarea nivelului de trai, Benoit Lutgen a vorbit despre importanța colaborării guvernelor centrale cu cele regionale și locale, iar Sven Giegold și Klara Dobrev au atras atenția asupra nevoii fondurilor de redresare pentru orașe. 

Alți parlamentari au răspuns acestor apeluri și încearcă să ridice gradul de conștientizare, urmând exemplul parlamentarului Corina Crețu, care este ambasador al orașelor românești și care militează pentru un rol important al acestora în redresare. Nimeni nu a fost mai vehement decât Dragoș Pîslaru, care și-a expus din nou convingerea că “Parlamentul European se asigură că statele membre se vor consulta cu actorii relevanți din societatea civilă și din cadrul grupărilor de autorități locale și regionale, în fazele de elaborare și implementare a planurilor de redresare.” 

Ideea de a implica orașele mai mult primește sprijin și din partea Consiliului Uniunii Europene, acolo unde, sub egida președenției protugheze, Ana Paula Zacarias a subliniat și ea importanța colaborării cu autoritățile locale. Devine evident faptul că rolul fundamental al urbanului în înțelegerea și satisfacerea nevoilor populațiilor locale din întreaga Europă este bine înțeles deja. Orașele trebuie să fie prezente la masa discuțiilor, iar consultarea lor în elaborarea planurilor de redresare este recomandată ferm de toate instituțiile UE. Mai rămâne doar ca statele membre să respecte această recomandare și să conștientizeze că orașele au fost în prima linie a luptei cu virusul și cu efectele acestuia. Doar dacă vedem în orașe adevărați parteneri în pregătire și implementare, putem câștiga bătălia actuală. 

Acest material reprezintă o traducere a articolului “EU calls on member states to #TalkWithCities”, scris de Anthony Colclough pentru Euro Cities. Sursa: EUROCITIES. 

Foto: Eumetstat, Imgur, CNN, Eurocities




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.