home Comunitate, Evenimente, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe, Video Proiect unic între orașele din Vest anunțat la Urban Talks

Proiect unic între orașele din Vest anunțat la Urban Talks

Ce facem noi pentru orașele în care trăim? Ce soluții există pentru problemele cu care ne confruntăm în mediul urban? Cum poate fi administrat un oraș într-un mod mai eficient? Pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări, UrbanizeHub a organizat la Timișoara, pe 28 septembrie, cea de-a treia ediție a conferinței Urban Talks, în cadrul căreia 15 speakeri din 6 țări au vorbit despre orașele viitorului.

Urban Talks este un concept unic în România, având o perspectivă integrată ce include conceptul de „smart city”, însă trece și dincolo de el. Conferința de la Timișoara a fost structurată pe trei teme principale: orașe sustenabile, orașe creative și orașe inteligente. Evenimentul a reunit liderii administrației publice, experți în dezvoltare urbană din România și din străinătate, de la Banca Mondială și Comisia Europeană, și membrii ai mediului de business din România.

În cadrul mesei rotunde cu primarii din Arad, Timișoara și Oradea (Gheorghe Falcă, Nicolae Robu și Ilie Bolojan), aceștia au făcut un anunț în premieră: o colaborare între aceste orașe, la care se adaugă și Clujul, prin care administrațiile locale vor încerca să lucreze la proiecte mari care vor avea impact asupra întregii zone de vest a României.

Nicolae Robu a numit parteneriatul „Patrulaterala Vestului”: „E o structură informală, menită să ne permită, pe de-o parte, să facem schimb de idei între noi, de experiență, dar și să inițiem împreună proiecte mari, care ies din matca fiecărui oraș și au un impact regional și răsfrângere națională și europeană. Ce ar însemna să avem o legătură rapidă între cele patru orașe sau o autostradă între acestea? Pentru că relațiile dintre ele sunt foarte strânse la nivelul mediului privat”, a declarat acesta, subliniind însă că strategia celor patru primari nu intră doar infrastructura, ci și cultura, educația, sănătatea și alte domenii. Edilul a spus că prin intermediul parteneriatului s-ar putea atrage fonduri direct de la Uniunea Europeană.

„Noi vrem ca în această echipă să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, care sunt inaccesibile fiecăruia în parte. În primul rând pentru că nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Uniunea Europeană are și proiecte majore, de impact larg, și se pot obține bani și direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și noi vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a adăugat Robu.

Conform primarului din Arad, Gheorghe Falcă, cele patru orașe au semnat un document de lucru, iar parteneriatul este deschis și pentru alți primari. „Sunt patru mari teme, una este Capitala Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele turistice din zonă”, a spus acesta.

Ilie Bolojan, primarul din Oradea, a declarat: „Parteneriatul cu cele trei orașe este foarte important pentru Oradea din punct de vedere al conectivității pentru că există o legătură puternică între aceste orașe.”

Urban Talks Timisoara a fost un real succes, participanții și speakerii s-au simtit bine la eveniment, s-au format unele legături pentru proiecte viitoare, iar comunitatea de oameni care doresc să modeleze viitorul orașelor crește.

Foto: Iustin Negru, Video: Flavius Marusca


Sprijină UrbanizeHub!

Noi suntem UrbanizeHub România și tocmai am intrat în al 3-lea an de existență. Probabil ai auzit de noi deoarece încercăm să creăm o comunitate de oameni care influențează viitorul orașelor. Ne dorim să creștem cetățeni implicați și orașe SMART și sustenabile care să ofere o mai bună calitate a vieții.

Îți scriem acum pentru că tu ești cel care decide ce se întâmplă cu acel procent de 2% din impozitul pe venitul tău virat către stat. Până pe 15 martie, fie că ai avut în 2018 un venit din salarii, activități independente sau pensii, ai dreptul să direcționezi acești 2% pentru a susține proiectele pe care le derulăm.

Vreau să ajut


Citeste si:

Orașele au început competiția pentru capital uman... Pentru prima datǎ în istorie, orașele adăpostesc mai mult de jumătate din populația globului. Orașele sunt apogeul și culminația civilizației, sunt ce...
UHub începe campania Sustainable Timișoara Sustainable Timișoara e numele campaniei demarate de UrbanizeHub România și colaboratorii săi, organizații, instituții și specialiști din diverse dome...
Urban Talks – o (r)evoluție a ideilor Căutând să vă povestim într-un mod cât mai cuprinzător experiența pe care am avut-o organizând evenimentul Connecting Doers with Opportunity la Timișo...
PUG-ul ca instrument de dezvoltare sustenabilă PLANUL URBANISTIC GENERAL (PUG) asigură crearea unui cadru pentru viziunea de dezvoltare. Elaborarea unui PUG nu este un exercițiu ușor și nici ieftin...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *