Românii și orașele viitorului

După succesul raportului Orașe Magnet realizat de Banca Mondială și al Îndrumarului pentru primari realizat de experții UrbanizeHub, iată că o altă publicație de top își îndreaptă atenția asupra orașelor si a evoluției acestora: Sinteza tocmai a lansat numărul 51 al revistei, care vorbește de orașele României si conceptul Smart Cities.

Studiul realizat de IRES arată că românii sunt optimiști atunci când se gândesc la orașele viitorului și la modurile în care tehnologia va influența evoluția orașelor: o majoritate a acestora cred că ele vor fi mai prietenoase cu locuitorii (69%), mai bine gândite pentru ca oamenii să trăiască împreună (59%), mai verzi (57%), mai ecologizate (55%).

Spre deosebire de raportul Băncii Mondiale, topul orașelor atractive realizat de IRES propulsează Brașovul pe locul 2, după Cluj și înaintea Timișoarei. București este abia pe locul 5, după Sibiu, iar in top 10 se mai găsesc Iași, Oradea si Târgu Mureș, orașe care au fost pe locuri fruntașe in topul celor mai eficiente administrații elaborat de UrbanizeHub. În top 10 apare și Constanța, despre potențialul căreia am scris nu demult.

Vezi topul celor mai eficiente orașe din România

Faptul că majoritatea respondenților din studiul IRES preferă orașele (peste 70%) arată trendurile de dezvoltare ale României si importanța orașelor pentru viitorul țării. Problemele orașelor sunt cele legate de infrastructură, aglomerare in trafic, poluare și curățenie.

Nemulțumirea cea mai mare însă e legată de administrația locală si de lipsa de colaborare cu membrii comunității, cetățenii orașelor din România așteptându-se la mai multă deschidere și transparență din partea celor care conduc orașele, dar și la proiecte colaborative venite din partea cetățenilor, proiecte care să fie finanțate de primării.

Citește și Viitorul orașelor este in oameni

SMART Cities in România

Cei de la Sinteza continuă cu cifre preluate dintr-un studiu publicat la începutul anului, care spune că în România sunt 38 de orașe mari, medii si mici, care au proiectate, în derulare sau deja finalizate peste 200 de proiecte de Smart city, ceea ce înseamnă că o populație de aproape 6 milioane de locuitori trăiește într-un oraș ce deja a pășit in epoca SMART City.

Topul orașelor SMART din România

  1. Alba Iulia: 72 proiecte
  2. Oradea: 20 de proiecte
  3. Cluj: 18 proiecte
  4. București: 13 proiecte
  5. Piatra-Neamț: 12 proiecte
  6. Brașov, Arad si Sibiu: 11 proiecte
  7. Constanța: 10 proiecte
  8. Iași: 8 proiecte

Vezi mai multe detalii despre acest top aici: Ziua in care am devenit primul SMART city

Chiar dacă orașele SMART sunt definite ca orașe care folosesc tehnologia in scopul asigurării nevoilor cetățenilor lor, acestea reprezintă mai mult decât tehnologie si aplicații.

„Un oraș SMART nu înseamnă doar tehnologie, ci în primul rând viziune şi strategie de dezvoltare din partea decidenților, apoi creativitate, deschidere, implicare şi colaborare. Un oraș inteligent nu înseamnă doar administrație care ia decizii pentru comunitate, ci înseamnă un ecosistem viu format din Universitate, Business, Administraţie si ONG care împreună se implică în implementarea unor proiecte ce folosesc tehnologia de care cetățenii să se bucure.” – Grațian Mihăilescu, UrbanizeHub

Vezi mai multe aici: SMART City: în general și în România

Studiul Percepții și atitudini privind calitatea vieții urbane in România realizat de IRES in perioada 16-19 Martie 2018, pe un eșantion de 800 de persoane  representative pentru populația adultă din mediul urban din România. Eroarea maximă tolerată +- 3,5

Dacă vrei să afli mai multe despre Orașele Viitorului, vino pe 28 Septembrie la Timișoara, unde UrbanizeHub organizează Urban Talks. Vezi mai multe detalii aici, pe Urban Talks.

Cover Foto: Cities4People



Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.