home Comunitate, Orașele Viitorului, Societate Civilă Urban Talks: Cum trebuie abordate problemele urbane?

Urban Talks: Cum trebuie abordate problemele urbane?

În acest ultim episod al campaniei “Shaping Sustainable Cities” am avut ocazia de a discuta cu Roelof van Ees, ambasadorul Olandei în România și cu Manon Jütte, strateg și colaborator în diferite proiecte ce au de a face cu orașele smart ale viitorului, tranziția energetică sau problemele impuse de schimbările climatice. Apreciem sinteza, precum și cuvintele deosebite ale ambasadorului despre campania noastră și importanța ideilor expuse și îi mulțumim și invitatei noastre pentru discuția amplă și fascinantă cu gazda noastră, Alex Glod. 

Modelarea viitorului orașelor este un proces care trebuie să aibă loc gradual și trebuie să fie precedat de o planificare foarte bună. Cu alte cuvinte, Manon Jütte încurajează toți actorii implicați în acest proces de modelare, să se gândească bine înainte să construiască, înainte să ia o decizie. Mai mult, în cadrul acestui proces de ansamblu, lucrurile sunt deseori legate, iar problemele diferite legate de schimbările climate de exemplu, pot fi  deseori rezolvate prin soluții comune. 

Societatea are anumite nevoi clare, iar cu cât mai repede decidenții înțeleg aceste nevoi, cu atât mai mare poate fi beneficiul social al unor politici de exemplu. În acest sens, armonizarea unor perspective diferite, din domenii diferite devine esențială ca premisă a procesului decizional. Bineînțeles, existența sau crearea unui numitor comun este o altă premisă importantă a colaborării și prin urmare și a unui proces decizional benefic societății în ansamblul ei. 

Avantajele aceste colaborări devin evidente, într-o manieră graduală. Faptul că diferiți actori pot aduce la aceeași masă soluții diferite din domenii diferite, face ca baza de cunoaștere a societății să fie una mult mai vastă, la nivel teoretic. Astfel, deciziile cu impact social pot fi mult mai bine informate. Cunoașterea există deja, iar beneficiile ei sunt nemărginite, dar pentru o modelare benefică a orașelor noastre, este nevoie ca această cunoaștere să fie făcută cunoscută, să funcționeze și sa fie vizibilă pe o platformă comună. 

Efectelele benefice ale unei astfel de abordări variază de la limitarea schimărilor climatice, la decizii importante privind viața economică a unei societăți. Totodată, trebuie ca cei implicați în procesul decizional să aibă o înțelegere mai profundă și exhaustivă a efectelor pe care o decizie luată le poate avea. De asemenea, adaptarea și îmbunătățirea unor sisteme mai vechi, pe baza acestei cunoașteri inter-secționale, ar trebui să fie preferată generării unor sisteme noi, de la zero, fie că vorbim despre digitalizare, drepturi civile sau electricitate. 

Varianta intergrală a discuției conține și abordarea unor aspecte conexe deosebit de interesante, iar astfel, vă invităm să urmăriți versiunea completă a podcast-ului nostru aici sau pe canalul de YouTube

Foto: ITUNews




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.