home Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță Ursula von der Leyen discurs: Viitorul european este unul urban

Ursula von der Leyen discurs: Viitorul european este unul urban

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a ținut recent un discurs impresionant, referitor la viitorul urban al continentului. Acest articol vă prezintă ideile principale ale speech-ului “Urban Future with a Purpose”, ținut în cadrul unui webinar în 28 ianuarie 2021. 

Von der Leyen pleacă de la premisa, deja universal acceptată și cunoscută tuturor, că pandemia a schimbat în mod profund experiența urbană a zilei de astăzi. În același timp, cu toții ne-am dat seama de importanța naturii ca parte integrală a peisajelor noastre urbane. Am început să ne gândim la distanța dintre locuința noastră și cel mai apropiat parc, ne-am schimbat modul de a ne deplasa, iar cererea pentru piste de biciclete a crescut exponențial. 

Am petrecut mult mai mult timp acasă, și suntem mai conștienți de cantitatea de gunoi pe care o producem. Mai mult, cererea pentru ambalaje sustenabile a crescut. Provocările cu care ne confruntăm și obiceiurile noastre sunt diferite acum. Comisia își propune ca toate aceste schimbări (de atitudine în primul rând) să fie reflectate în și încurajate de politicile Uniunii. 

Pentru decenii de-a rândul, economia lumii a crescut consumând resurse naturale și eliminând dioxid de carbon. Această creștere nu este sustenabilă, iar astăzi, ne dăm seama și că nu este necesară. Știm acum că putem decupla creșterea economică de la resursele naturale și dioxidul de carbon. Asta se întâmplă, chiar acum, în Europa. 

Orașul Finlandez Lappeenranta, care tocmai a câștigat premiul European Green Leaf pentru 2021, arată că poate transforma milioane de tone de deșeuri provenite din industriile locale în materiale de construcție inovatoare. Folosing un astfel de model, orașul își reduce cantitatea de gunoi la zero și își reduce substanțial și emisiile de dioxid de carbon. 

Pactul Verde European își propune o transformare sistemică direcționată către o economie curată, circulară și ecologică. Ritmul schimbărilor este încă lent, iar acest lucru se datorează faptului că trebuie să ne schimbăm cultura – previziunile indică faptul că producția mondială de deșeuri va crește cu 70% până la jumătatea secolului, iar jumătate din acea cantitate este produsă direct de orașe. 

Totuși, în următorii doi ani, guvernele lumii s-au angajat să aloce în jur de 10 trilioane de euro finanțării revenirii economice. Proiectele Comisiei și Uniunii susțin, de asemenea, o revenire ecologică, bazată pe principiile unei economii circulare. Fondurile de coeziune, fondul de revenire NextGenerationEU, Noul Bauhaus European – sunt toate resurse de finanțare importante. Citește aici despre Noul Bauhaus European. 

Vrem astfel să îmbunătățim calitatea aerului urban, să reduce deșeurile, să ne digitalizăm orașele, iar în timp ce guvernele naționale decid, în ultimă instanță, cum folosesc banii proveniți de la UE, orașele trebuie să contribuie și să reprezinte o parte activă a acestor schimbări. Un viitor sănătos solicită implicarea tuturor – este nevoie de asistență și finanțare din partea UE, dar este nevoie și de viziunea și implicarea administrațiilor locale și a sectorului privat. O economie circulară poate schimba fața orașelor noastre și poate fi motorul revenirii de care avem nevoie. 

Acest articol reprezintă o traducere/adaptare a discursului original enunțat de Ursula von der Leyen – 28 ianuarie 2021, Bruxelles. 

Foto: s.france24, friendsofeurope, archdaily




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.