De 5 ani modelăm împreună viitorul orașelor

Anul 2022 a fost unul de învățare și din care am ieșit cu multe satisfacții pentru munca depusă în modelarea orașelor din România. Am  organizat evenimente Urban Talks, am lansat ghiduri și cărți, am realizat proiecte pilot care au inovat și am continuat să publicăm articole. Educăm, Conectăm și Inspirăm de 5 ani de zile pentru a transforma orașele din România și pentru a activa comunitățile urbane.  Vă invităm să parcurgeți alături de noi în acest articol câteva dintre reușitele cu care ne mândrim.

Primul ghid lansat în 2022 se referă la Cum clădim comunitate, care sunt ingredientele unei comunități sănătoase și propune 10 idei și principii după care trebuie să ne ghidăm în orașele și cartierele noastre. România are un deficit la capitolul de încredere acordată celorlalți membri din comunitate, în mare parte din cauza unor sechele vechi legate de strămutarea de la sat la oraș și umbra Securității în casele fiecăruia. Din acest motiv am venit cu soluții pragmatice și aplicabile la orice nivel, de la scară de bloc până la conturarea unei idei de comunitate locală. Ghidul poate fi accesat pe acest link.

În martie am finalizat proiectul Proximity dedicat orașului Lugoj prin care am realizat prima temă de PUG elaborată prin procese participative din România. Comunitatea locală a fost implicată în selectarea spațiilor care necesită intervenții imediate, după care studenții de la arhitectură și urbanism au fost provocați în cadrul unui concurs de idei să conceapă soluții pentru spațiile identificate din Lugoj. Prin întâlniri, dezbateri și expoziții publice au fost selectate ideile declarate câștigătoare care vor fi incluse în momentul actualizării Planului Urbanistic General al Municipiului Lugoj.

În primăvară, Grațian Mihăilescu a lansat cartea Cum să modelăm orașele din România unde a strâng expertiză interdisciplinară legată de viitorul comunităților urbane. Cartea trasează traiectoria de dezvoltare până în prezent a comunităților urbane din România și vorbește extensiv despre motivul pentru care viziunea clară de dezvoltare a unui oraș trebuie gândită serios și urmărită îndeaproape când se conturează proiecte.

În luna mai am lansat în cadrul ediției UrbanTalks Oradea cartea Orașul Românesc 4.0 prin care aducem în față tendințele de dezvoltare ale orașelor de pe tot globul, punem accent pe capacitatea inovativă și creatoare a comunităților urbane din România și intuim cum vor arăta orașele românești în anul 2050.

Colegii noștri, Grațian Mihăilescu și Mihai Ioniță, au participat în iunie la două evenimente internaționale focusate pe dezvoltare sustenabilă. Grațian a vorbit la Urban Future 2022 despre proiectele UrbanizeHub prin care implicăm cetățenii în co-designul de oraș și Mihai a povestit la Festivalul New European Bauhaus cum a reușit să coaguleze energiile elevilor într-un exercițiu de mobilitate urbană participativă.

Tot în iunie am vorbit despre unul dintre proiectele noastre de suflet. UrbanizeHub a fost inițiatorul Proiectului Liniei alături de Primăria Sectorului 6, cel mai mare proiect de co-design al unui parc liniar de până acum din România. Parcul va fi amenajat în Sectorul 6 pornind de la dorințele și nevoilor rezidenților din zonă. Inițiativa a fost apreciată atât la nivel național, primind premiul Cities of Tomorrow, cât și internațional cu un panel dedicat la Smart City Expo World Congress unde primarul Ciprian Ciucu a fost prezent.

În iunie am început proiectul „Soluții Inovative pentru Orașe Verzi”, finanțat prin POCA, în care venim în sprijinul orașelor Arad, Lugoj, Reșița și Timișoara pentru a deveni mai sustenabile și să se conformeze principiilor europene cu privire la neutralitatea climatică. În cadrul proiectului au fost organizate chestionare și derulate patru workshopuri cu reprezentanți din administrațiile locale și lideri din mediul ONG, cu scopul elaborării a patru fișe de oraș și patru planuri de acțiune pentru fiecare comunitate urbană. Etapele următoare includ strângerea feedbackului din partea cetățenilor celor patru orașe cu privire la dorințele și nevoile lor aferente tranziției verzi.

Din august până în septembrie, o parte din echipa UrbanizeHub a pornit în turneul european parte a proiectului Functional Areas in the European Union, dezvoltat de Banca Mondială pentru Comisia Europeană. Grațian, Bogdan și Flavius au pornit din zona Caraș-Timiș spre Oradea, Cluj apoi înspre Cracovia, Trencin, Brno, Kaliskz-Ostrowska, Balaton, Zagreb, Fierbinți-Târg și Atena. Tot în cadrul proiectului am povestit despre Conurbația Valea Jiului și cum pot trei județe afectate de tranziție să se reinventeze. Exemplele de bune practici și curiozitățile despre ce fac profesionist aceste zone funcționale au fost prezentate în articolele apărute pe site-ul nostru.

Grațian Mihăilescu a fost invitat să vorbească pe scena TEDx Baia Mare despre cum pot oamenii să transforme orașul în care locuiesc. Cu acest prilej, fondatorul UrbanizeHub a povestit despre proiectele cu care ne mândrim și de ce este important să vedem orașul drept casa casei noastre.

Forumul Orașelor Verzi (FOV) este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu. UrbanizeHub a participat prin prezența lui Mihai la eveniment, unde a vorbit despre engagementul cu cetățenii și de ce este important ca proiectele de viitor să plece de la bază către vârf.

APEL (Activare și Planificare pentru Eficiență Locală) Colentina-Tei este unul dintre proiectele noastre din 2022 prin care atingem atât regenerarea urbană cât și managementul riscului în caz de cutremur. Samuel Stancu împreună cu echipa și Banca Mondială au conceput un ghid pentru Primăria Sectorului 2 care îmbină principiile regenerării urbane, urbanismul participativ și gestionarea riscului seismic.

De curând am celebrat aniversarea primilor 5 ani de UrbanizeHub în România printr-o ediție UrbanTalks derulată la București. Am adus împreună experți, lideri din administrație, antreprenori de succes și prieteni UHub, am lansat trei lucrări și am discutat despre cum putem să ne implicăm în dezvoltarea orașelor din România în următorii 5 ani.

Cu ocazia aniversării, am pregătit 5 volume care reunesc 100 dintre cele mai citite și apreciate articole publicate pe site-ul nostru. Fiecare volum are câte o tematică: Comunitate, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici urbane și guvernanță și Proiecte și orașe. Acestea sunt disponibile gratuit pe siteul nostru.

UrbanizeHub și Digital Policy au creat împreună ghidul Manifest pentru orașul inteligent care oferă suport administrațiilor publice și liderilor urbani pentru a implementa proiecte cu finanțare europeană. Citind acest manifest veți afla ce înseamnă un oraș inteligent, ce proiecte se pot finanța și cum se poate afla dacă sunt eligibile. Lucrarea a pornit de la partea de expertiză a 12 experți care au vorbit despre viziunea pentru un oraș inteligent, cum funcționează procele de colaborare și guvernanță, care sunt provocările în implementarea proiectelor și cum pot fi depășite și ce înseamnă sustenabilitatea pentru comunitățile urbane.

Povestea Raliului Umanitar UCaB, în care Grațian Mihăilescu, Mihai Lupu și Cosmin Savu au pornit din București până în Freetown cu echipamente pentru dotarea a patru huburi comunitare din Senegal și Sierra Leone și la finalul căruia au donat mașina de raliu către cei care aveau mai mare nevoie de ea poate fi urmărită în cadrul reportajului România, Te Iubesc!

Acestea sunt reușitele noastre pe 2022. În cadrul ediției aniversare UrbanTalks am vorbit despre planurile noastre pentru urmării 5 ani și ce așteptări avem de la proiectul UrbanizeHub. UrbanizeHub nu este doar despre echipa noastră care împinge ca lucrurile să se întâmple, este despre comunitatea oamenilor pasionați care ne sunt alături în această călătorie de a modela împreună viitorul orașelor și din acest motiv dorim să vă mulțumim că ne sunteți alături.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.